szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a román parlamenten kívüli magyar politikai tömörülések, az egyházi és civil szervezetek egyaránt arra bátorítják a romániai magyarokat, hogy a következő népszámláláskor félelem nélkül vállalják magyar mivoltukat – írta szerdai számában a Krónika.

Az erdélyi napilap szerint ilyen értelemben ritka jó összefogás körvonalazódik romániai magyar berkekben. "A romániai magyarság egyetlen parlamenti politikai alakulata, az RMDSZ, de parlamenten kívüli magyar politikai tömörülések, az egyház, a civil társadalom és a szakemberek a jelek szerint egyetértenek abban, hogy arra bátorítsák a magyarságot: a nem is olyan sokára esedékes újabb népszámláláskor félelem nélkül ki-ki vallja meg magyar mivoltát" - olvasható a lapban.

A vezércikk szerzője szerint rendkívül pozitív üzenete van az ilyesfajta kezdeményezésnek. Úgy véli: például a moldvai Csángóföldön vagy Erdélynek, netán a Kárpátokon túli részeknek is olyan vidékein, ahol a magyarok magukra hagyottan és az anyanyelvű kultúra, a magyar nyelvi közeg tekintetében a sanyarúbbnál is sanyarúbb körülmények között, vagy bárhol vegyes házasságokban élnek, nagy a beolvadás, a lemondás veszélye.

Felhívja a figyelmet egyes számlálóbiztosok alattomos szándékára is. Elég akár szándékosan, akár tévedésből csak egy kicsit homályosan kérdezni, és összemosni a nemzetiségre vonatkozó kérdést például az állampolgársággal vagy az anyanyelvvel, máris torzulhat a valóság, s vele együtt természetesen a végeredmény – írja a szerző.

A Krónika, a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) és a kolozsvári Szabadság egyaránt beszámolt arról, hogy a napokban az e témában tartott kolozsvári szakmai értekezleten elhangzott: nem kizárt, hogy az idei romániai népszámlálás során a számottevő magyar közösséggel rendelkező településeken kétnyelvű – magyar és román – formanyomtatványt használhatnak a kérdezőbiztosok.

Az RMDSZ ügyvezető elnökségének székházában rendezett megbeszélésen Kelemen Hunor kulturális miniszter elmondta: a szövetség aktív, "jó hangulatú" kampányba fog a népességösszeírás kezdetéig, amelynek során arra bátorítja a romániai magyarokat, hogy vállalják identitásukat, büszkén vallják magukat magyar nemzetiségűnek.

Felhívta a figyelmet: az utóbbi két népszámlálás között a magyarok száma közel 200 ezer fővel csökkent, arányuk pedig Erdélyen belül 20,8-ról 19,6 százalékra zsugorodott. A 2011-es népszámlálás adatai viszont kimutathatják, hogy a magyarok arányvesztése mérséklődött, ehhez azonban a magyar identitás vállalása szükséges – tette hozzá az RMDSZ-es politikus.     Kapitány Balázs, a budapesti Központi Statisztikai Hivatal, valamint Kiss Tamás, a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet (KKI) tudományos titkára előadásában egyaránt rámutatott: az ezredforduló óta a termékenység, a gyerekvállalási kedv a magyaroknál meghaladja a románokét, miközben a többségi lakosság elvándorlása jóval nagyobb méreteket ölt a magyarokéhoz képest.
Horváth István, a KKI igazgatója azt emelte ki, hogy 1992-höz képest az idén teljesen más közhangulatban zajlik a népszámlálás, például teljesen nyitott lesz az etnikai hovatartozás kérdése, ami a posztkommunista rendszerben újdonság.

A szakemberek ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a romániai cigányság a roma érdekképviseletek hatására disszimilálódik, előreláthatóan az erdélyi, magyarul beszélő cigány emberek, akik korábban magyarnak vallották magukat, most vállalni fogják roma identitásukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Krónika: létrejöhet a magyar iskola Nagyszalontán

Jóváhagyta a román oktatásügyi minisztérium a nagyszalontai önálló magyar iskola megalapítását. A Bihar megyei városban jelenleg működő vegyes tannyelvű Arany János Főgimnázium magyar osztályai átkerülnek az új tanintézetbe, amely részben a református egyház ingatlanában, részben újabb termekben kezdheti meg tevékenységét.

MTI Világ

Háromszék: minden szem Markó Bélán

Mindenki lélegzet-visszafojtva várja Markó Béla bejelentését, hogy folytatni kívánja-e tevékenységét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) élén, vagy pedig átadja székét másoknak – írta hétfői számában a Háromszék.

MTI Itthon

"Korszakzáró sajtófogadást" tart Tőkés László a Kempinskiben

Az anyaországi és a határon túl élő magyaroknak együtt, vállvetve kell előre haladniuk - olvasható abban a hétfőn közzétett meghívóban, amelyben Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke "korszakzáró sajtófogadásra" várja a sajtó személyiségeit december elsejére.

MTI Világ

Még idén bejegyezhetik az új romániai magyar pártot

Már az év közepéig bejegyezhetik az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére megalakítandó Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP), ha addig teljesítik az ehhez szükséges, törvény által előírt feltételeket - írta a hétfői romániai magyar sajtó.

MTI Itthon

Kósa: megtiszteltetés, hogy Tőkés Debrecenben kérte a honosítását

Tőkés László Debrecenben kérte honosítását: az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és három gyermeke hétfőn a helyi polgármesteri hivatal okmányirodájában adta le a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges dokumentumokat.

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Idén elkezdődhet a magyar szuperszámítógép építése

Téli csodavilág Stájerországban - itt van a szomszédban, és még a szavunk is eláll tőle

Téli csodavilág Stájerországban - itt van a szomszédban, és még a szavunk is eláll tőle