szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Egy orosz férfi lehetett az az öngyilkos merénylő, aki hétfőn 35 ember halálát okozta a moszkvai reptéren - írta csütörtöki számában a Kommerszant című orosz napilap.

A Kommerszant cikke megerősíti azokat a korábbi híreket is, hogy a Domogyedovó reptéri támadásnak köze van egy december 31-i moszkvai robbanáshoz. Egy öngyilkos támadó állítólag az orosz fővárosban akart merényletet végrehajtani szilveszterkor, de a testére erősített bombát a tervezettnél hamarabb működésbe hozta egy a nő mobiltelefonjára küldött, újévi jókívánságokat tartalmazó SMS. A napilap úgy tudja, hogy az asszonyt egy iszlám fegyveres csoport kényszerítette az akcióra úgy, hogy gyerekeit megfenyegette. A lap szerint a fenyegetés a Razdobudkó néven emlegetett férfitól jöhetett.

Észak-Kaukázusból származó csoportok az utóbbi években több hasonló támadást követtek el Oroszországban. Ők álltak a tavalyi kettős metrómerénylet mögött is, amelyben negyvenen vesztették életüket. A hétfői reptéri támadás miatt egyébként az orosz elnök leváltotta a belügyminisztérium központi szövetségi kerületért felelős közlekedési hatóságának vezetőjét. A belügyminiszter pedig kirúgta a domogyedovó reptérért felelős hivatalnokot és két helyettesét. Dmitrij Medvegyev két hetet adott arra, hogy az érintett szervek elkészítsék az öngyilkos merényleteket megakadályozó biztonsági tervet.

A hétfői merényletben 35 ember halt meg, több mint 130-an pedig megsebesültek a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A támadásban egy brit, orosz és magyar többes állampolgárságú férfi is életét vesztette. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Gulyás: "Nagyra becsülöm Szájer József 30 éves munkáját"

Gulyás: "Nagyra becsülöm Szájer József 30 éves munkáját"