szerző:
hvg.hu

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök pénteken lemondott, nem sokkal azután, hogy a tengerparti Sarm es-Sejkbe távozott. Mubarak lemondását az alelnök, Omar Szulejmán jelentette be. A kairói Tahrír téren óriási ünneplés kezdődött. Kövesse az eseményeket a hvg.hu-n percről percre!

1 2 3 4 5 6 7
53
Sorrend megfordítása

Segítünk az észak-afrikai menekülthullámmal küzdő Olaszországnak

A magyar elnökség minden segítséget megad Olaszországnak az észak-afrikai menekülthullám következtében előállt rendkívüli helyzet kezeléséhez, erről 2011. február 14-én közleményt adott ki a magyar Belügyminisztérium.

Egymásnak esett Mubarak két fia apjuk tévébeszéde után

Az al-Ahbár című lap szerint az elnök két fia majdnem egymásnak esett apjuk csütörtöki beszédének felvétele után, és az egész palota zengett a vitájuktól. "Tönkretetted az országot, amikor megnyitottad az utat a haverjaid előtt" - kiabálta az idősebb Mubarak-fiú, Alaa. "Ahelyett, hogy apádat tisztelet venné körül élete végén, te azon ügyködtél, hogy bemocskold a képét" - tette hozzá, öccsét vádolva. Egy másik lap pedig azt írta, hogy a két fiú vitája miatt anyjuk kétszer is elájult. 

Londontól és Berlintől is kérték a volt vezetők vagyonának befagyasztását

Kairó számos korábbi magas rangú egyiptomi tisztségviselő vagyonának befagyasztását kérte Londontól - jelentette be hétfőn William Hague brit külügyminiszter. Nem sokkal később a német külügyminiszter szóvivője is jelezte, hogy Egyiptom hasonló kéréssel fordult Németországhoz.  

Háromszáznál többen haltak meg Egyiptomban

Meghalt 32 rendőr is, köztük hat rendőrtiszt. A káosz napjaiban 99 rendőrőrsöt és hat börtönt gyújtottak fel.

Ezrek indultak meg a Szabadság tér felé Teheránban

Több ezer ellenzéki indult meg hétfőn kora délután az iráni főváros egyik központi tere felé az egyiptomi és tunéziai fejlemények támogatása céljából, de szemtanúk szerint a rendőrség és a biztonsági erők megpróbálják útjukat állni.

Az izraeli hadsereg készen áll minden eshetőségre

Az izraeli hadsereg "készen áll minden eshetőségre" egy olyan pillanatban, amikor "földrengés rázza meg az egész arab világot" - mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn Benny Ganz új vezérkari főnök beiktatása alkalmából.

Újra tüntetnek, de már nem Mubarak miatt

Kairóban az állami televízió és rádió székházánál tömegközlekedési dolgozók demonstráltak. Az egyiptomi főváros Giza nevű kerületében, a Nílus folyó partján mentősök tüntettek. Legkevesebb 70 rohamkocsit parkoltak le a parton, az utat azonban nem torlaszolták el. A kormányellenes megmozdulások fő színhelyén, a belvárosi Tahrír (Felszabadulás) téren több száz rendőr demonstrált. A fizetésemelés mellett azt is követelték, hogy állítsák helyre a lakosság körében közutálatnak "örvendő" szervezet tekintélyét. Az alacsony és közepes rangú rendőrök a téren azt hangoztatták, hogy méltánytalanul állítják be őket árulóknak, a nép ellenségeinek.

Mubarak számláiról beszéltek az EU-csúcson is

A lemondott egyiptomi elnök bankszámláinak esetleges befagyasztása is szóba kerül az eurózóna gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán - közölte hétfőn, nem sokkal a tanácskozás kezdete előtt Brüsszelben Christine Lagarde francia gazdasági miniszter. Ezt a kérdést európai szinten kell megvitatni - mondta újságíróknak Lagarde. Mint hozzátette, Franciaország kész az együttműködésre az egyiptomi - valamint hasonló ügyben a tunéziai - igazságügyi hatóságokkal. Az ENSZ és a Világbank már tett olyan irányú kezdeményezést, hogy a bukott politikai vezetők által eltulajdonított nemzeti javakat lehetőség szerint juttassák vissza azok jogos tulajdonosaihoz. Franciaország támogatja ezt a kezdeményezést - jelentette ki Lagarde. Mubarak pénteki lemondása után Svájc olyan döntést hozott, hogy azonnali hatállyal befagyasztja az exelnök elérhető javait. Vasárnap London jelezte, hogy a Mubarak-vagyon ügyében összehangolt nemzetközi lépések várhatók.

A hadsereg az utolsó tüntetőket is eltávolította a Tahrír térről

Katonai rendőrök és katonák vették körül hétfőn a kairói Tahrír téren még kitartó néhány tucatnyi tüntetőt; távozásra szólították fel őket, majd a kiszabott egyórás határidő lejártával kiszorították őket a főváros központi teréről, amely január 25-e óta a kormányellenes tüntetések centruma volt. (MTI)

Mubarak állítólag kómába esett beszéde előtt

A legjelentősebb ellenzéki lap, az al-Maszri al-Jóm a volt elnök környezetéből származó, jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a 82 éves Mubarak kómába esett, de otthon ápolják, s nem kórházban.
1 2 3 4 5 6 7
53

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Egyiptom: napokig tarthat a külföldiek evakuálása

Külföldiek ezrei várakoznak vasárnap Kairó nemzetközi repülőterén, hogy minél gyorsabban elutazhassanak az országból a tüntetések, káosz és fosztogatások elől. A reptéri hatóságok képviselője közölte az egyiptomi tévében, hogy igyekeznek fenntartani a légi kikötő normális működését.

hvg.hu/MTI Világ

Eldurvultak az összecsapások Egyiptomban

Utcai összecsapások törtek ki több egyiptomi városban is a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő, több tízezres létszámú tüntetők és a rendőrség tagjai között. Házi őrizetbe helyezték az ellenzéki Mohammed el-Baradeit, a kormány az utcára rendelte a hadsereget, este hat és holnap reggel hét között pedig több nagyvárosban is kijárási tilalmat rendelt el.

Ordított a pópa, kikergette a kórust a templomból Székesfehérváron

Ordított a pópa, kikergette a kórust a templomból Székesfehérváron

Nem kevés adófizetői pénzbe került Harry herceg és Meghan Markle új otthonának a felújítása

Nem kevés adófizetői pénzbe került Harry herceg és Meghan Markle új otthonának a felújítása

George Clooney filmet rendez a Netflixnek

George Clooney filmet rendez a Netflixnek

Augusztustól Magyarországon is elkezdik árulni a Huawei/Honor megkésett telefonját

Augusztustól Magyarországon is elkezdik árulni a Huawei/Honor megkésett telefonját

Az eddigi legbékésebb és legnagyobb melegfelvonulást tartották Kijevben

Az eddigi legbékésebb és legnagyobb melegfelvonulást tartották Kijevben

Az ön autójában van távolságtartó automata? Lehet, hogy kellene

Az ön autójában van távolságtartó automata? Lehet, hogy kellene