szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

KGB-ügynökök költöztek be Uladzimir Neklaev fehérorosz ellenzéki politikus minszki lakásába, miután szombaton kiengedték a börtönből és házi őrizetbe helyezték a volt elnökjelöltet.

Olga Neklaeva, a politikus felesége vasárnap elmondta, hogy a belbiztonsági szolgálat két ügynöke lefoglalta lakásuk két szobájának egyikét, és így tartják folyamatosan ellenőrzés alatt férjét. Uladzimir Neklaev csak a feleségével és ügyvédjével beszélhet, nem nézheti a híreket a televízióban, nem telefonálhat és nem internetezhet.

A hatóságok ugyancsak szombaton engedték el és helyezték házi őrizetbe Irina Halip ismert újságírót, Andrej Szannyikov volt elnökjelölt feleségét. Az ő lakását is megszállta két ügynök. Ügyvédjén kívül csak három éves kisfiát láthatja az asszony. Szannyikov még mindig börtönben van. Az állam azzal fenyegette meg a házaspárt, hogy állami gondozásba veszik a kisfiút, de végül anyai nagymamájánál helyezték el. Neklaevet tavaly a december 19-ről 20-ára virradó éjjel vették őrizetbe, miután részt vett az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása ellen tartott minszki tüntetésen. A politikus megsebesült a rendőrök és a tüntetők közötti összecsapás során, és kórházi ágyából hurcolták el börtönbe.

Az elnökválasztáson indult kilenc ellenzéki jelölt közül hetet vett őrizetbe a rendőrség. Közülük kettőt rögtön elengedtek, miután bírálták a tömeges rendbontást, különös tekintettel a parlament és a kormány épületeinek elfoglalására tett erőszakos kísérleteket. Neklaev mellett Aljakszej Mihalevics, Vitalij Rimasevszkij, Andrej Szannyikov és Mikalaj Sztatkevics került fogdába, s közülük Rimasevszkijt január elején engedték szabadon. Így még három volt elnökjelölt van továbbra is börtönben.

Valamennyiüket tömeges rendbontás szervezésével vádolják a hatóságok, amiért akár 15 évi szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság. Vasárnap néhány tucat ellenzéki tartott nem engedélyezett tüntetést a KGB székházánál, hogy kifejezze támogatását a bebörtönzöttek iránt. A békés, gyertyafényes demonstráció öt percig tartott: rendőrök szétzavarták a gyülekezőket, és 25 embert őrizetbe vettek.

A hivatalos eredmény szerint a tavaly december 19-én tartott elnökválasztást Lukasenka a szavazatok közel 80 százalékával nyerte meg. Nemzetközi megfigyelők élesen bírálták a szavazás lebonyolítását. Az ellenzék szerint Lukasenka olyan választási rendszert vezetett be, hogy más jelölteknek gyakorlatilag esélyük sincsen a győzelemre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Észak-Macedónia miniszterelnöke legális füvezéssel hozna turistákat

Észak-Macedónia miniszterelnöke legális füvezéssel hozna turistákat

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt

Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt