szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A munkások hétfőn kapták kézhez az elbocsátásukra vonatkozó figyelmeztető levelet, amely 20 napig érvényes, ezt követően a vállalat elküldheti őket.

Mintegy hétszáz dolgozóját elbocsátja az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel amerikai vállalat. A Bechtel a romániai Kolozs (Cluj) és Bihar (Bihor) megyei munkaerő-elosztó ügynökséghez elküldött iratai szerint 563 dolgozót küld el Kolozs megyében, és 119-et Bihar megyében. Az amerikai vállalat ebben a két erdélyi megyében működtet építőtelepet.

Grigore Pop szakszervezeti vezető szerint a munkások hétfőn kapták kézhez az elbocsátásukra vonatkozó figyelmeztető levelet, amely 20 napig érvényes, ezt követően a vállalat elküldheti őket. A szakszervezeti vezető bejelentette, hogy beperelik a vállalatot, ugyanis olyan személyek is felkerültek az elbocsátandók listájára, akik egyedüli családfenntartók, vagy szakszervezeti vezetők. Pop szerint ez törvénybe ütközik. Az amerikaiak viszont azt állítják, hogy a román állam nem fizette ki a vállalattal szemben tavaly felhalmozott adósságát, és ezért bocsátják el az alkalmazottakat.

A szakszervezeti vezető Anca Boagiu román közlekedési minisztertől kért találkozót annak tisztázása érdekében, hogy a kabinetnek milyen tervei vannak az idén az észak-erdélyi autópályával. A kizárólag állami költségvetésből finanszírozott út építésének ugyanis a legfőbb akadálya a pénzhiány.

A román kormánynak nincs pénze arra, hogy a 415 kilométer hosszúra tervezett, Bors és Brassó (Brasov) közötti nyomvonalon haladó autópálya építését megfelelő ütemben finanszírozza. A 2004-ben elkezdett autópályából eddig 50 kilométer készült el a Kolozs megyei Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Gyalu (Gilau) közötti szakaszon. Emil Boc román miniszterelnök tavaly decemberben úgy nyilatkozott, hogy 2011-ben folytatódik az autópálya építése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Kitartó titkolózás: huszonharmadszor söpörte le a Fidesz az aktanyilvánosságot

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?