szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közösen fog kampányolni a szlovákiai népszámlálás előtt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.

Az újság szerint az összefogás kezdeményezője a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK), amelynek pénteki gyűlésén a két, Dél-Szlovákiában legnagyobb befolyással bíró magyar politikai párt és a szlovákiai magyar civil szervezetek is kinyilvánították együttműködési szándékukat annak érdekében, hogy a népszámláláson minél több magyar vállalja nemzetiségét.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, továbbá a pártok aktivistái megyei és járási struktúrákat állítanak fel, hogy minden településre, minden háztartásba eljutva felvilágosítsák az embereket arról, milyen nagy jelentőséggel bír a szlovákiai magyarság szempontjából a népszámlálás eredménye - mondta a lap kérdésére Tóth Károly, az SZMK szóvivője.

"Ezek az adatok tíz évre előre meghatároznak mindent, például a kisebbségeknek járó állami támogatások keretét" – figyelmeztet Tóth. Kiemelte: hatalmas jelentőséggel bír, hogy az összes, országos hálózattal rendelkező szervezet - így a Pedagógusszövetség, a Szülői Szövetség, a Diákhálózat, a Cserkészszövetség és a Csemadok - mellett az MKP és a Híd is részt vállal a munkában.

"Az a fontos, hogy közösen fogjuk csinálni, ez ugyanis nem pártügy" – véli Bárdos Gyula (MKP). Mint mondta, pártja nem kíván külön kampányt folytatni. "Fontos, hogy minden társadalmi réteget megszólítsunk" – tette hozzá a politikus.

A hét folyamán az előkészítő bizottság meghatározza a kampány ütemtervét. Vörös Péter, a Híd képviselője szerint már februárban elindulhat az akció. "Jó lenne minél hamarabb elkezdeni, a járási és a helyi koordinátorokra is nagy feladat hárul majd. Az ő dolguk lesz elérni, a terepen mindent megtegyünk azért, hogy mindenki vállalja magyarságát" – nyilatkozta Vörös Péter.

A szlovákiai népszámlálásra 2011. május 21-én kerül sor, és különlegessége abban rejlik, hogy az Európai Unió minden országában egyszerre hajtják végre, megközelítőleg azonos adatfelvételi feltételek mellett. Szlovákiában a legutóbbi, 2001-es népszámláláskor 520 528 volt a magyarok száma, ami az összlakosság 9,68 százaléka.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Kicsi iPhone sosem volt még ennyire jó: teszten az iPhone 12 mini

Kicsi iPhone sosem volt még ennyire jó: teszten az iPhone 12 mini