szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Texastól Maine államig sok helyütt a megbénult a közlekedés, és szinte alig lehetett látni a nem ritkán 70 kilométeres szélben lezúduló hó miatt.

Évtizedek óta nem látott méretű, 3200 kilométer szélességű, összefüggő hóvihar-zóna vonult át kedden az Egyesült Államokon. Texastól Maine államig sok helyütt a megbénult a közlekedés, és szinte alig lehetett látni a nem ritkán 70 kilométeres szélben lezúduló hó miatt. A vihar, amelynek nyomán Chicagóban 60 centis hóra számítanak, északkelet felé vonul, ahol az előrejelzések szerint sokéves rekordokat dönthet meg.

Chicagóban egyébként, ahol hozzászoktak a kemény telekhez, lezárták a Michigan tó mentén haladó autóutat, mert a várhatóan 100 kilométeres sebességű szél által felkorbácsolt, 7 és fél méter magas hullámok átcsaphatnak rajta. A "szeles városban" 12 év után először rendeltek el tanítási szünetet.

Oklahomában és Tulsában a hófúvás miatt megbénult az élet. Az utóbbi város újságja, a Tulsa Word 106 éves fennállása során először nem jelent meg. A településen található Hard Rock Casino teteje a rárakódott hó alatt beszakadt. Sérülés szerencsére nem történt.

A vihar miatt országszerte zárva maradtak az iskolák és a közhivatalok, a középnyugati régióban több autópálya-szakaszt lezártak, és csaknem 6000 repülőjáratot töröltek. Az érintett tagállamokban sok helyen felfüggesztették a helyi törvényhozás munkáját is.

Országszerte több tízezer lakás maradt áramellátás nélkül, közülük 27 ezer a Dallas-Fort Worth-i repülőtér vonzáskörzetében. Dallasban játsszák a jövő héten az észak-amerikai profi futball-liga nagydöntőjét, a Super Bowlt. A hóvihar, amely a várakozások szerint összesen 30 államot érint majd, szerdán eléri az ország északkeleti területeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!