szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helyi idő szerint csütörtök hajnalban elérte Ausztrália északkeleti részét a Yasi nevű hurrikán, amely az ország történetének legpusztítóbb szélvihara lehet. A forgószél háztetőket tépett le, fákat lapított a földhöz és csavart ki, megmozdította az épületeket és több ezer háztartást vágott el az áramszolgáltatástól.

A hurrikán pusztító magja éjfél után pár perccel csapott le Mission Beach üdülővárosra. A régió több tucat másik településén is heves esőzések voltak, és néhol a 300 km/órás sebességet is elérte a szél. Az ausztrál meteorológiai hivatal szerint a vihar következtében a tenger kiönthet, és egyes helyeken akár tető-magasságig ellepheti a szárazföldet. A vihar körülbelül 500 kilométer hosszan érinti az északkeleti partszakaszt. A legerősebb széllökések nagyjából négy órán át tartanak majd, de az esőzések és a tomboló szélvihar egy napig is folytatódhat.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora károkat hagyott maga után a forgószél, mivel aki csak tehette, megpróbált elmenekülni, s a hatóságok is felfüggesztették a munkát a vihar idejére. Az első jelentés a károkról pirkadatkor várható. A északkeleti Queensland szövetségi államban a vihar előtt 10 ezer embert menekítettek ki az otthonukból egy 300 kilométer hosszú veszélyzónából, és helyeztek el 20 óvóhelyen. A szövetségi állam hatóságai azt tanácsolták a lakosoknak, hogy készüljenek több napi élelemmel és ivóvízzel a viharra. Anna Bligh, Queensland miniszterelnöke szerint utoljára 1918-ban sújtotta ilyen erejű forgószél az országot. A kedvelt turistaközpontnak számító állam még nem heverte ki a november vége óta pusztító áradásokat sem, amelyek következtében 35 ember vesztette életét és amelyek 5,6 milliárd dolláros anyagi kárt okoztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!