szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hoszni Mubarak reformoktól való vonakodása is hozzájárult ahhoz, hogy csökkent az elnök és Egyiptom befolyása – írta még 2007-ben egy Washingtonnak írt titkos üzenetében az USA kairói nagykövete. A WikiLeaks által ma közzétett üzenetben szó esik arról is, hogy az egyiptomiak aggódnak Mubarak utódlásának esetleges demokratikus legitimációja miatt is.

„A belső helyzet feszült és vészterhes, az egyiptomiak az idősödő vezetőjük utódlása miatt aggódnak, mert nincs igazán demokratikus folyamat egy utód legitimálására” – írta Francis J. Ricciardone amerikai nagykövet 2007 október végén az FBI Kairóba érkező igazgatóhelyettesének, John Pistole-nak abban a titkosított üzenetben, amelyet most hozott nyilvánosságra a WikiLeaks.

Az üzenet kitér arra, hogy az akkor 79 éves Mubarak továbbra is a stabilitás szimbóluma a Közel-Keleten, és ahogy korábban, úgy látja, hogy Egyiptom érdekei a legkritikusabb regionális kérdésekben – terrorizmus, Irak, Izrael-Palesztina, Szudán, Irán – nagymértékben egybevágnak az Egyesült Államokéval. De az, hogy vonakodik merészebb lépéseket tenni ezeken a területeken és a hazai reformok területén, csökkentette saját és Egyiptom befolyását is – teszi hozzá a nagykövet.

Az FBI igazgatóhelyettesének megrajzolt képből kiderül az is, hogy részben a Muzulmán Testvériség 2005-ös választási előretörésének köszönhetően – amelyben a szervezet a parlamenti képviselői helyek ötödét szerezte meg – Mubarak visszalépett számos korábbi, politikai reformmal kapcsolatos ígéretétől.

A kairói nagykövet az üzenetben hozzátette még, hogy folytatódnak a demokrata aktivisták letartóztatásai és abban az évben a kormány a szólás szabadságát is korlátozni kezdte a szerkesztők, újságírók és bloggerek elleni vádemelésekkel. Mubarak most nyilvánosan is ritkán játssza el, hogy előrehalad a demokratikus változás látomásával – teszi hozzá a nagykövet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!