szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiutasították Oroszországból a The Guardian című brit lap moszkvai tudósítóját - jelentette be az újság hétfőn.

Luke Harding a brit média egyik legismertebb alakja: számos újságírói díjat is nyert, Újdelhiben, Berlinben és Moszkvában volt tudósító, s több háborús konfliktusról (így Irakról, illetve Afganisztánról) küldött helyszíni jelentéseket. Az elmúlt két hónapban a The Guardian londoni központjában dolgozott, többek között a WikiLeaks-kiszivárogtatások anyagain: a brit baloldali napilap ugyanis fontos szerepet játszik a bizalmas amerikai diplomáciai iratok nyilvánosságra hozatalában. A múlt hét végén tért volna vissza Moszkvába, ám a hatóságok megakadályozták, hogy orosz területre lépjen, s egy repülőgép fedélzetén visszaküldték Nagy-Britanniába.

A The Guardian főszerkesztője szerint "egyértelműen a sajtószabadságot ért újabb, aggasztó sérelemről van szó, s nyugtalanító, hogy az orosz kormány egyszerűen kiutasít olyan újságírókat, akiknek a munkája nem tetszik neki."

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

WikiLeaks: Assange "olvasói fóruma" a Guardian honlapján

"Olvasói fórumot" tartott pénteken a WikiLeaks alapítója, Julian Assange a titkos amerikai diplomáciai sürgönyöket tömegével kiszivárogtató portál brit médiapartnerének, a The Guardian című baloldali napilapnak a honlapján, felfedve egyebek mellett, hogy életveszélyes fenyegetéseket kap, és az ausztrál hatóságok gyakorlatilag kitiltották őt hazájából. Utalt arra is, hogy a portál folytatja tevékenységét.

hvg.hu Plázs

Ritkábban kellene fürdenünk?

Számos országban bevett a gyakorlat, ha valaki hetente csak néhány alkalommal kerít sort fürdésre, zuhanyzásra, míg mások ökológiai megfontolásból spórolnak a fürdővízzel. Bizonyos életvitel mellett valóban nem feltétlenül sérül személyes higiéniánk, ha egy-egy napon elmarad a nagy tisztálkodás - írja a brit Guardian.

MTI Gazdaság

Guardian: „szétlopják a fémtolvajok a brit vasutat”

Utasok százezreinek életét keserítik meg Nagy-Britanniában a mind aktívabb fémtolvajok, akik a busás haszon reményében tonnaszám lopják a vasúti biztosító berendezések rézkábeleit – írta keddi riportjában a The Guardian.

hvg.hu Tech

Hogyan torzít a média?

A múlt hétvégén történt arizonai lövöldözést követően néhány órán belül felbukkant a tudósításokban az első hír arról, hogy az elkövető Jared Lee Loughner mentális problémákkal küzd. A Guardian brit lap terjedelmes cikkben elemezte a sajtóvisszhangot, rávilágítva az újságírói csúsztatásokra.

hvg.hu Világ

WikiLeaks: egy magyar "bürokrata túlélő" miatt aggódott Washington

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tavalyi vezetőváltással kapcsolatban Washington aggodalmát fejezte ki az ügynökség politikai vezetője, a magyar Cserveny Vilmos miatt, ám az USA bécsi képviseletéről küldött titkos üzenet szerint ő egy "tökéletes bürokrata túlélő", aki szintén felsorakozik majd az új NAÜ-főigazgató mögött – írja a Guardian, amely most hozta nyilvánosságra a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai üzenet teljes szövegét.

hvg.hu Plázs

„Még mindig érzem a hiányzó lábam”

Az internetet böngészve rengeteg olyan blogra bukkanhatunk, amelyek szerzői betegségük történetét dokumentálják nyilvánosan. A legtöbbször súlyos betegségekhez kapcsolódó intim vallomások szerzőinek motivációjáról egy lábamputáción átesett brit írónőt kérdezett a Guardian.

hvg.hu Világ

Elképesztő részleteket közölt a WikiLeaks az iraki háborúról

Szomorú kép bontakozik ki azokból az Irakra vonatkozó dokumentumokból, amelyeket a WikiLeaks juttatott el többek között a brit lap, a Guardian szerkesztőségéhez. Az újság honlapjáról térkép is elérhető az összes regisztrált haláleset helyszínéről.