szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A városi és községi önkormányzatokat Németországban sem veti föl a pénz: költségvetésük meglehetősen szűkre szabott, ezért ahol csak tudnak, takarékoskodnak. Emiatt különösen súlyosan érinti őket, hogy vállalatok és magánszemélyek hatalmas összegekkel tartoznak nekik, részben már évek óta.

Egyedül a fővárosnak és kerületeinek a kinnlevősége mintegy 250 millió euróra (66,5 milliárd Ft) rúg. Az összeg be nem fizetett helyi adókból, fővárosi, illetve kerületi tulajdonban lévő épületekben bérelt iroda- és üzlethelyiségek nem fizetett bérleti díjából, közterületi bírságokból, valamint elvált apák tartásdíj-kötelezettségéből tevődik össze. (Utóbbit az önkormányzat mintegy megelőlegezi a családnak.)

Berlin egyik kerülete most megelégelte a kilátástalan küzdelmet az adósokkal. Marzahn-Hellersdorf önkormányzata külső céget akar megbízni a 13 millió eurót kitevő adósság behajtásával. Ehhez már megkapta a fővárosi közgyűlés és önkormányzat jóváhagyását. Első lépésként olyan kinnlevőségeket adnak el a névérték meghatározott hányadáért, amelyekre a kerület gyakorlatilag már "keresztet vetett" - vagyis lemondott róluk. A követelések egy része még a 90-es évekből származik.

Mint Stefan Komoss, a kerületi önkormányzat pénzügyi tanácsnoka a Die Weltnek elmondta, az idén legalább 750 ezer euró bevételre számítanak a kinnlevőségek, elsősorban bérleti díjhátralékok értékesítéséből. A többi kerület egy része (köztük Steglitz-Zehlendorf és Mitte) érdeklődve figyeli a marzahni kísérletet, és annak sikere esetén szívesen követnék a példát.

Mások - így Charlottenburg-Wilmersdorf vagy Schöneberg-Tempelhof - nem lelkesednek az újításért. Az utóbbi kerületnek ugyan szintén legalább nyolcmillió eurós kinnlevősége van, ám ezen belül a behajthatatlannak ítélt összeg csupán 12 ezer euróra rúg. A másik kerület polgármestere pedig azzal érvelt, hogy a kinnlevőségekhez "érzékeny személyi adatok" kapcsolódnak, amelyek semmiképpen sem juthatnak egy magáncég birtokába. Ezért a kerület inkább megpróbál egyezkedni az adósokkal, például úgy, hogy részletfizetést vagy átütemezést ajánl fel nekik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Amerikai csillagászok megtalálták a második olyan exobolygót, amelynek nincsenek felhői

Amerikai csillagászok megtalálták a második olyan exobolygót, amelynek nincsenek felhői

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i