szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

A Kommerszant úgy tudja, hogy a hatóságok szerdán letartóztatták a támadó egyik társát is, aki a Moszkvába tartó buszhoz vitte a merénylőt.

Öt nappal a 36 halottat követelő reptéri akciója előtt ingusföldi szülőfalujában járt a domogyedovói reptéri merénylő, és valószínűleg a környékről szerezte be a támadáshoz használt bombát - tudósított csütörtökön rendőrségi forrásokra hivatkozva Kommerszant című orosz lap.

A korábban Magomed Jelojevként azonosított férfi apja azt mondta, hogy szeptember óta nem látta a fiát. A Kommerszant egyébként úgy tudja, hogy a hatóságok szerdán letartóztatták a támadó egyik társát is, aki a Moszkvába tartó buszhoz vitte a merénylőt.

Korábban a 20 éves férfi húgát és 16 éves öccsét is őrizetbe vették, mert állítólag segítettek Jelojevnek a támadás végrehajtásában. A Kommerszant úgy tudja, hogy Fatima nevű húga kezén - aki egyes hírforrások szerint 12, mások szerint 22 éves - robbanószer nyomokat találtak.

A fiatal nő, aki állítólag egy kaukázusi lázadóvezér felesége, vallomást tett. Ebben azt mondta a nyomozóknak, hogy testvérét egy gyerekkori barát vitte ki a buszállomásra, amely Moszkvába vitte. Szemtanúk látták, amit a merénylő egy nagyobb csomagot visz. A hatóságok szerdán őrizetbe is vették a barátot.

A Kommerszant arról is beszámol, hogy az orosz titkosszolgálat néhány nappal ezelőtt Ekazsevo településen egy bombagyárat fedezett fel. A lap szerint innen származhatott a reptéren használt robbanószerkezet is.

A 36 halálos áldozatot és 180 sebesültet követelő merényletért az önálló kaukázusi csecsen iszlám államért küzdő lázadók vállalták a felelősséget. A Kuakázusi Emirátus elnevezésű mozgalom vezetője, Doku Umarov egy internetes oldalon azt közölte, hogy személyesen adott utasítást az akcióra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

Matolcsyék nyertek, de valójában mindannyian veszítettünk

Matolcsyék nyertek, de valójában mindannyian veszítettünk

Huszonhétre emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma

Huszonhétre emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma