szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb terrortámadást hajtottak végre zarándokok ellen a Bagdadtól északra fekvő Szamarra városában szombaton; az öngyilkos merényletben legalább 25 ember életét vesztette - közölte a helyi rendőrség.

A síita zarándokok egy buszban utaztak, amikor felrobbantotta magát az öngyilkos merénylő. Más hírek szerint a merénylő a zarándokok között elvegyülve röpítette levegőbe magát. Az első hírek még csak tíz halottról szóltak, de rohamosan nőtt az áldozatok száma. A legfrissebb hírügynökségi beszámolók szerint legalább 25-en - egyes hírek szerint 28-an - vesztették életüket a robbantásban, és több mint húszan megsebesültek. Az áldozatok között vannak nők és gyerekek.

Három nap leforgása alatt ez már a második merénylet Szamarrában síita zarándokok ellen. Csütörtökön gépkocsiba rejtett pokolgép legalább hat zarándok életét oltotta ki, és közel negyvenen megsebesültek.

A síita zarándokok vallási ünnepre érkeztek Szamarra városába, Hasszán al-Aszkari imám - a Mohamed prófétát követő 12 imám közül a 11. - halálának évfordulós megemlékezésére jöttek. Szamarrában van al-Aszkari sírhelye és egy róla elnevezett, 944-ben épült mecset is. A szombati merénylet a mecsettől mintegy 200 méterre történt. 2006 februárjában robbanás következtében leomlott a mecset aranykupolája, ami erőszakhullámot váltott ki az országban, a polgárháború peremére sodorta Irakot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Száznál több halott a dél-szudáni harcokban

Legkevesebb 105 ember halt meg Dél-Szudánban ezen a héten a hadsereg és lázadók közötti összecsapásokban, dacára annak, hogy január elején állandó tűzszünetet kötöttek egymással a felek.