szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Algériában vasárnap szabadon engedték azt az állítólag több száz embert, akit előző nap a nem engedélyezett algíri tüntetés során vettek őrizetbe a hatóságok.

A földközi-tengeri Annába városban vasárnap újabb zavargások történtek, amikor mintegy 3 ezer munkanélküli megostromolta a körzeti közigazgatás székhelyét. Más településekről, köztük Boumerdésből is szociális elégedetlenségről adott hírt a helyi média.

A szombati algíri tüntetés résztvevői - a szervezők szerint mintegy 10 ezer, a hatóságok szerint 1500 ember - demokratikus változást és a hatalmon lévő tekintélyelvű elnök, Abdel-Azíz Buteflika lemondását követelték. A tüntetők végig akartak vonulni a belvároson, de több ezer rohamrendőr állta útjukat, és ezért a tiltakozás kudarcba fulladt. A rendőrök lezárták a fővárosba vezető utakat is, felfüggesztették a vasúti közlekedést, úttorlaszokat állítottak fel, hogy a buszokkal érkező tüntetők ne tudjanak eljutni Algírba. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések.

A szombati tüntetés során a hatóságok - az algériai LADDH emberi jogi szervezet jelentése szerint - "több száz állampolgárt" vettek ideiglenesen őrizetbe, köztük ellenzéki politikusokat is. Más algériai városokban, így Oránban és Annábában is előállítottak rendszerellenes tüntetőket a rendőrök. A belügyminisztérium vasárnap azt közölte, hogy időközben mindenkit elengedtek.

Algériában az elmúlt hetekben jelentősen nőtt - a tunéziai és egyiptomi események által is feltüzelt - harag a politikai rendszer ellen. Sokan vágyódnak jobb életkörülményekre, nagyobb demokráciára és esélyegyenlőségre. Az észak-afrikai országban hetek óta szinte mindennaposak a sztrájkok. Algériai fiatalok több ízben önégetéssel és éhségsztrájkkal próbálták meg felhívni a figyelmet az országukban fennálló kilátástalanságra. A tiltakozások hatására Buteflika elnök egyebek között bejelentette, hogy véget vetnek a 19 éve érvényben lévő szükségállapotnak, és csökkentik az alapvető élelmiszerek árát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Egyiptomban feloszlatták a parlamentet és felfüggesztették az alkotmányt

Az egyiptomi katonai kormányzat vasárnap feloszlatta a parlamentet, és felfüggesztette az alkotmányt. A hadsereg közleményében bejelentette, hogy hat hónapon át irányítja az országot, vagy addig, amíg az alkotmány módosítását követően megtartják az elnök- és parlamenti választásokat.

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Szívelégtelenség miatt kórházba került Silvio Berlusconi

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt