szerző:
hvg.hu

Majdnem kannibállá váltak a chilei bányászok – állítja egy most megjelenő könyv, amelynek szerzője a lent töltött idő nehézségeiről faggatta a bányászokat, akik bevalották, a túélélésért nem féltek volna enni társaikból.

Nem sok volt hátra, hogy csapdába kerüljenek a bányászok, akik tavaly szeptemberben rekedtek a föld alatt. Választhattak volna, hogy kannibállá válva egymást falják fel a túlélés reményében, vagy feladva a harcot, öngyilkosságot követnek el. Az emlékezetes bányaomlás után ugyanis csak a 17-dik napon sikerült kapcsolatba kerülni a lent rekedt harminchárom bányásszal.

Jonathan Franklin, amerikai újságíró az esetről szóló könyvében (33 Men) című művében többek között arról is ír, hogy szinte mindegyik bányásznál kimutatható a poszttraumás stressz, miután 69 napot töltöttek a föld alatt – számolt be róla az AFP.

Mario Sepulveda, a CBS televíziónak – a 60 Minutes Show-ban beszéltek először a bányászok lent töltött pokoli napokról – adott interjújában például úgy fogalmazott, hogy semmi mást nem akart, csak kijönni onnan, élve. Bevallotta, ha úgy adódik, nem félt volna enni társaiból. Egy másik bányász, Victor Zamora arról számolt be, hogy nagyon kétségbeestek, és komolyan fontolóra vették az öngyilkosságot. Voltak, akik véget akartak vetni szenvedésüknek, meg akartak halni. "Az egyik vájár azt tanácsolta, járassuk a munkagépek motorjait, és fulladjunk meg együtt a kipufogógázban" – emlékeztek vissza.

A bányászok kimentése drámai volt, az egész világ élő adásban követhette, amint majnem hetven nap után a felszínre hozták őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vélemény

Halló Leonardo Farkas! A chilei bányászmentő magyar milliárdos a világűrbe készül

”A szokásos világkörüli utunkat a feleségemmel legközelebb a világűrben tesszük meg”-- mondja a hvg.hu-nak adott interjúban Leonardo Farkas Klein, az omlás miatt elhíresült chilei bánya magyar származású tulajdonosa, a megmentett bányászok „őrangyala”. Közli továbbá: lehet, hogy mégis indul az elnökválasztáson, bár gyűlöli a politikát.

hvg.hu Sport

A nap képe: egy kimentett chilei bányász a New York Maraton finisében

A "Futó" becenevű Edison Peña, a kimentett chilei bányászok egyike vállalkozott a november 7-i New York Maraton lefutására. A 7127-es sorszámot kapta, és fájós térddel öt óra 50 perc és 51 másodperc alatt futotta le a 42 kilométeres távot. Képek a célba érkezésről.