szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

XVI. Benedek pápa és Dmitrij Medvegyev orosz elnök csütörtökön kölcsönösen kifejezték, hogy szorosabbra kívánják fűzni Moszkva és a Szentszék kapcsolatait – közölte a Vatikán a két államfő megbeszélése után.

„Szívélyes hangú megbeszélésük” során XVI. Benedek és Medvegyev elégedetten szóltak a kétoldalú viszonyról, "s hangsúlyozták, hogy tovább akarják erősíteni" a diplomáciai kapcsolatokat, két évvel teljes körűvé tételük után – közölte a Vatikán a 35 perces magánkihallgatás után kiadott nyilatkozatában.

A két vezető rámutatott „arra a pozitív hatásra, amelyet a vallásközi párbeszéd kínálhat a társadalomnak”, és kitértek a nemzetközi helyzetre, „különös tekintettel a Közel-Keletre” – fűzte hozzá a Vatikán.

A pápai audienciát követően Medvegyev rövid találkozót tartott Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral, a pápai állam kormányfőjével.

A mostani volt Medvegyev második szentszéki látogatása. Az első, amelyre 2009 decemberében került sor, a diplomáciai kapcsolatok teljes helyreállítása jegyében zajlott.

A Kommerszant című orosz lap csütörtökön, Szergej Prihogyko elnöki tanácsadót idézve előzetesen azt írta, hogy látogatása során Medvegyev – a korábbi információkkal ellentétben – mégiscsak erőfeszítést tesz a katolikus és az ortodox egyházfő régen várt találkozójának előmozdítására.

A kérdésről legutóbb XVI. Benedek szólt, amikor Peter Seewald német újságírónak nyilatkozva kijelentette: nagy reménnyel tekint az ortodox egyházzal folytatott párbeszédre, és valószínűnek tartja, hogy találkozhat Kirill pátriárkával, ortodox egyházfővel, bár ez attól is függ, hány évet él még.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

XVI. Benedek pápa mégsem lehet szervdonor

Hiába tartja a szeretet egyik legszebb megnyilvánulási formájának a szervadományozást XVI. Benedek pápa, ő maga már soha nem lehet szervdonor - vetett véget a találgatásoknak a Vatikán.

MTI Világ

Visszavonatná a pápa a pakisztáni istenkáromlási törvényt

A pakisztáni Pandzsáb tartomány kormányzójának meggyilkolása azt mutatja, hogy Pakisztánnak sürgősen el kell törölnie az istenkáromlásról szóló törvényt, mivel az ürügyet ad a nem muzulmán vallási kisebbségek, így a keresztények elleni igazságtalanságokra és erőszakra - jelentette ki hétfőn XVI. Benedek pápa.

MTI Világ

A világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte a pápa

Hagyományos újévi istentiszteletén, szombaton XVI. Benedek pápa a világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte. A Szent Péter Bazilikában tartott szentmisén a katolikus egyház vezetője elmondta, hogy a különleges csúcstalálkozót októberben Assisiben, a ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülőhelyén rendezik. Annak célja a világ békéjének előmozdítása.

Híres magyar festők képeit árverezi el a NAV

Híres magyar festők képeit árverezi el a NAV

2021-et kell kihúzni valahogy - Ellenzéki polgármesterek mutatták be a terveiket

2021-et kell kihúzni valahogy - Ellenzéki polgármesterek mutatták be a terveiket

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén