szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Abdul-Hakím Abdel Nászer egyetért a forradalmárok céljaival.

Indulna az egyiptomi elnökválasztáson a néhai elnök, az 1970-ben elhunyt Gamal Abdel Nasszer legfiatalabb fia - mondta a német Bunte magazinnak adott interjúban, amelyből a lap szerdán tett közzé részleteket.

"Ha az emberek egy új Nasszert akarnak, szolgálni fogom Egyiptomot" - közölte az 55 esztendős Abdul-Hakím Abdel Nászer a lappal, és hozzáfűzte, hogy azok, akik megdöntötték Hoszni Mubarak elnök hatalmát, "olyan életre törekszenek, amilyenért annak idején apám küzdött: szabadságot, társadalmi igazságosságot, esélyegyenlőséget és jólétet" akarnak - mondta az építkezési vállalkozó, aki - atyjához hasonlóan - nem kötődik egyetlen politikai párthoz sem.

Nászer távol tartotta magát a Mubarak-kormánytól. "Építkezési cégem sosem dolgozott az államnak. Mindig is reméltem, hogy Egyiptomnak egyszer majd esélye lesz megszabadulni a korrupt hatalomtól."

Az idősebb Nasszer részt vett a monarchia megdöntésében, 1954-től 1970-ig Egyiptom elnöke volt, és egyik vezetője volt az el nem kötelezett országok mozgalmának. Bevezette a női választójogot, az ingyenes közoktatást és a térítésmentes egészségi ellátást.

Az egyiptomi legfelsőbb katonai tanács által létrehozott alkotmányozó bizottság javaslata szerint az elnökjelöltséghez vagy harminc képviselő támogatását vagy 15 választókörzetben 30 ezer választásra jogosult aláírását kell megszerezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

Müller: A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet

Müller: A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet