szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre súlyosabb az élelmiszerhiány Líbiában, mert jelentős fennakadások vannak az élelmiszerellátásban. Sok üzlet bezárt, alig van friss áru. Sok üzemben leállt a termelés, szinte teljesen megszűnt a halászat, jórészt azért, mert az ország gazdaságában fontos szerepet játszó külföldi vendégmunkások elmenekültek az országból.

Az élelmiszertartalékok kimerülőben vannak, ezért az ENSZ Világélelmezési Programjának vezérigazgatója szerdán felhívással fordult a világ országaihoz, hogy nyújtsanak humanitárius segítséget a líbiaiaknak. Egyszersmind közölte: a WFP három hónapra szóló sürgősségi programot indít, amelynek keretében 38,7 millió dollár értékben szállítanak élelmiszereket mintegy két és félmillió éhezőnek Líbiában, Egyiptomban és Tunéziában.

A hat és félmilliós Líbiában rengeteg a külföldi vendégmunkás. Egyiptomiak, kínaiak, szíriaiak, bangladeshiek, angolok vállalnak munkát - a líbiai külügyminisztérium szerint egymillió egyiptomi dolgozik az országban -, akik most elmenekülnek a véres események elől. Bengáziban például azért állt le a termelés az ország egyik legjelentősebb élelmiszergyárában, mert a személyzet felét kitevő szíriaiak és egyiptomiak hazamenekültek. A mezőgazdasági munkák oroszlánrészét is főként szíriaiak és egyiptomiak végzik, amint a halászatot is. Az élelmiszertermeléshez hasonlóan áll több építkezés is, mert itt is sok külföldi dolgozott, és az olajszállításokra is kihat a vendégmunkások elmenekülése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Líbia: robbanás rázta meg Brega városát

Erőteljes robbanás rázta meg szerda délután a kelet-líbiai Brega városát, ahol a Moammer Kadhafi vezetőhöz hűséges kormányerők ellentámadást folytatnak a kormányellenes lázadók ellen.

MTI Világ

Elhalasztják az Arab Liga csúcsértekezletét

A térségben kialakult helyzet miatt májusra halasztják az Arab Liga e hónap végére tervezett bagdadi csúcsértekezletét - közölte szerdán egy a szervezet kairói értekezletén részt vevő diplomata.

MTI Világ

Francia és brit katonai erők menekítik haza az egyiptomiakat

A francia külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy több repülővel és egy hadihajóval - az Európai Unióval való együttműködésben - legalább ötezer egyiptomi vendégmunkást menekít haza hamarosan a líbiai-tunéziai határról Egyiptomba.

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Fekete-Győr arra kéri Orbánt, hogy közös videóban biztassák oltásra a magyarokat

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje