szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életét vesztette a nyugat-líbiai az-Závijában a helyi lázadók vezetője a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőkkel vívott harcokban, amikor ez utóbbiak pénteken megpróbálták visszafoglalni a várost - közölte a lázadók szóvivője.

Juszef Sagan szóvivő a brit hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy katonai parancsnokuk elesett Harsában, az-Závija elővárosában, s a helyére új vezetőt neveztek ki. A szóvivő szerint a Kadhafi távozását követelő lázadók továbbra is ellenőrzik a város főterét, a kormányerők 4-5 kilométerre vannak tőlük.

Két helyi lakos arról számolt be, hogy legalább harminc civil vesztette életét a pénteki harcokban. Ezt független forrásból egyelőre nem lehetett ellenőrizni. A Tripolitól mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Závija a fővároshoz legközelebbi olyan település, amely az elmúlt napokban az ellenzék kezén volt.

Músza Ibrahim líbiai kormányszóvivő úgy nyilatkozott a líbiai televíziónak, hogy reményeik szerint talán már péntek éjszaka ismét teljes ellenőrzésük alá tudják vonni a várost. A tévé újságírójának azon kérdésére, hogy a kormányerők elfoglalták-e a települést, a szóvivő úgy válaszolt: "nem teljesen, de majdnem". A szóvivő szerint tárgyalásokat folytatnak a lázadók vezetőivel arról, hogy a felkelők letegyék a fegyvert és megadják magukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sírtak a cigánymuzsikusok hegedűi az Emmi előtt

Sírtak a cigánymuzsikusok hegedűi az Emmi előtt

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók

Porschéval lopták a cigarettát a dohányboltból a szemétszállítók