szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovák miniszterelnök szerint Pozsony támogatja Horvátország mihamarabbi csatlakozását az Európai Unióhoz.

"Szlovákia és én személyesen is készek vagyunk segítséget nyújtani ehhez" - jelentette ki Iveta Radicová pénteken Pozsonyban, miután tárgyalt Jadranka Kosor horvát kormányfővel, aki munkalátogatást tett Szlovákiában.

"Továbbra is nehéz, maratoni tárgyalásokra számítunk" - nyilatkozott újságíróknak a horvát miniszterelnök, miután megerősítette, hogy Horvátország idén június végéig szeretné befejezni a csatlakozási tárgyalásokat Brüsszellel. Elmondta, hogy a csatlakozási folyamat - a tárgyalások ideiglenes megszakadása után - újra felgyorsult. Hozzátette: Szlovákia és a többi közép-európai ország példája is bizonyítja, hogy a feltételek teljesíthetőek. "Meggyőződésem, hogy a csatlakozási tárgyalásokat júniusban sikerül befejeznünk" - jelentette ki Jadranka Kosor.

Horvátországban az utóbbi hónapokban több kormányellenes tüntetésre került sor. Az ellenzék korrupcióval és szakértelemhiánnyal vádolja a Kosor-kormányt. Radicová a találkozón éppen a horvát kormány korrupcióellenes intézkedései iránt érdeklődött, amelyeket példásnak tart.

Kérdésre válaszolva Kosor azt mondta: az esetleges előre hozott választás lelassítaná Horvátország uniós csatlakozási folyamatát, ezért azt nem támogatja. A megbeszéléseken külön téma volt a turizmus; évente ugyanis több mint 300 ezer szlovák állampolgár nyaral a horvát tengerparton, s számuk folyamatosan emelkedik.

Kosor leszögezte: Horvátország szívesen látja a szlovák turistákat, s üdvözölné, ha szlovák beruházók is megjelennének az országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Tizennegyedszer nyerte meg a Dakart Peterhansel

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza

Köves Slomó szerint még egy-másfél év, amíg megnyithat a Sorsok Háza