szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Társadalmi vitára bocsátja márciusban az erdélyi Verespatakon (Rosia Montana) tervezett aranybánya-beruházás tervét a román környezetvédelmi minisztérium, miután a vállalkozó újabb technikai dokumentumokat terjesztett be.

A román minisztérium honlapján (www.mmediu.ro) olvasható az a felhívás, amelyben a szaktárca minden érdeklődőt felkér, küldje be észrevételeit, javaslatait azzal a kiegészítő dokumentációval kapcsolatban, amelyet a beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat nyújtott be a szaktárcához tavaly év végén az eredeti környezeti hatástanulmányhoz.

A beruházás környezetvédelmi hatástanulmányát vizsgáló román kormányzati tárcaközi szakbizottság - amely a környezetvédelmi minisztérium irányítása alatt működik - tavaly kérte a beruházást tervező vállalatot, hogy egészítse ki és frissítse technikai dokumentációját, miután a vállalat újabb, érvényes településrendezési engedélyt nyújtott be a minisztériumhoz. 2007-ben ugyanis a román tárca azért függesztette fel a beruházás engedélyezési folyamatát, mert a minisztérium egy bírósági döntésre hivatkozva úgy ítélte meg, hogy vállalat nem rendelkezett érvényes településrendezési engedéllyel.

A verespataki beruházás kapcsán az elmúlt hónapokban történt fejleményeket összegző tájékoztató - amely szintén a román minisztérium honlapján olvasható - szerint Bukarest januárban eljuttatta Magyarországnak a vállalkozó által benyújtott kiegészítő dokumentumokat.

Az RMGC a romániai Verespatakon és környékén tervezi megnyitni Európa legnagyobb külszíni aranybányáját. A beruházás nyomán 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akarnak kitermelni az ott található hegyekből. A vállalkozó ciántechnológiát alkalmazna, ez viszont megosztja a román közvéleményt. A projektet ellenzi egyebek között a Román Tudományos Akadémia és a román ortodox egyház. Az RMGC 1997 óta próbálja megszerezni a kitermeléshez szükséges engedélyeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Nagyot nőhet a tej, tojás és a hús ára, akár 1800 forint is lehet egy kiló csirkemell

Nagyot nőhet a tej, tojás és a hús ára, akár 1800 forint is lehet egy kiló csirkemell

A magyarok 90 százaléka otthon tölti elektromos autóját, de miért?

A magyarok 90 százaléka otthon tölti elektromos autóját, de miért?