szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ és Európa jövője jelentős mértékben függ attól, hogy a több mint egymilliárd muzulmán milyen politikai, gazdasági és társadalmi rendszert választ a maga számára - hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung szombati számában megjelent írásában.

A magyar diplomácia vezetője a német konzervatív napilap által közölt elemzésének bevezetőjében utalt arra, hogy a világ mindig is sokrétű és ellentmondásos választ adott a nagy forradalmi hullámokra. Aggodalmak és remények, a biztonsághoz való ragaszkodás, a változás utáni vágy, az érdekek óvása, valamint értékek keveredtek, illetve ütköztek egymással. Így volt ez az 1848-as forradalmak idején is, amikor a futótűzként terjedő lelkesedést és a szabadság utáni vágyat a stabilitásért epekedő reálpolitika reakciója hamar a sárba tiporta. Egyedül a magyarok harcoltak 1849 közepéig, és a nagyhatalmak együttes katonai ereje kellett ennek szétzúzásához. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc szintén meglepte a külföldet, szavakkal és gesztusokkal segített is, de kétségkívül állt, hogy a világhatalmak egy kis nép szabadságharcával szemben előnyben részesítik az általános érdekek védelmét, és nem kívánnak világháborút kockáztatni. A Nyugat 200 ezer menekültet fogadott be, kinyilvánította rokonszenvét, és tiltakozott, azonban minden maradt a régiben - fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Martonyi János emlékeztetett arra is, hogy az 1989/90-es kelet-közép-európai változások jóval kedvezőbb kilátásokkal kezdődtek. Ezek a változások szintén sokakat megleptek, azonban ezúttal egyértelmű volt, hogy azok visszafordíthatatlanok. A fordulat halaszthatatlan volt - mutatott rá vendégkommentárjában a miniszter.

Ezt követően Martonyi János rátért a jelenleg is zajló közel-keleti, illetve észak-afrikai tüntetésekre. Mindez - mint emlékeztetett - ott kezdődött, ahol erre a legkevesebben számítottak, mégpedig Tunéziában. Az események megerősítették azt a nézetet, amely szerint a forradalmak nem elsősorban a legdurvább elnyomás és a legnagyobb nyomor idején törnek ki. A tunéziai eseményeket követték a kairói Tahrír téren lezajlott megmozdulások, amelyek - mint a külügyminiszter fogalmazott - emlékeztettek az 1956. októberi magyarországi eseményekre. "Még 13 éves sem voltam, amikor az emberek szemében ugyanazt láttam, ami a Tahrír térről sugárzott képek alapján érezhető volt" - írta a magyar miniszter.

A jelenlegi események kapcsán a magyar diplomácia vezetője döntőnek nevezte: a világ felismerte azok alapvető és általános tartalmát, továbbá azt, hogy e a változásokat nem csupán elfogadni, hanem támogatni is kell. Még ha természetesen vannak ellenérvek és vannak kockázatokra utaló érvelések is. Megtörténhet, hogy valamennyi, a változások által érintett országban sikerül egy emberibb, demokratikusabb és sikeresebb világot teremteni, de legalább ekkora a lehetősége annak, hogy a világi diktatúrák fundamentalista diktatúrákba csapnak át - írta.

Martonyi szerint a jelenlegi körülmények között el kell dönteni, hogy mit tehetünk, illetve mit kell tennünk A jelenleg zajló változások az egész világot megváltoztatják, legnagyobb hatásuk azonban előreláthatólag Európára lesz. Ebből a szempontból Európa jövője, szerepe, súlya, befolyása a tét. Mindez attól függ, hogy milyen képet sugárzunk magunkról a világnak, mindenekelőtt az arab és az iszlám országoknak. Rendkívül fontos az európai gazdaság növekedése és versenyképessége, de legalább ennyire fontos, hogy megőrizzük és erősítsük annak a szellemnek és gondolkodásmódnak a kisugárzását, amely Európát Európává tette - hangsúlyozta Martonyi János, rámutatva, a világ és Európa jövője jelentős mértékben függ attól, hogy a több mint egymilliárd muzulmán milyen politikai, gazdasági és társadalmi rendszert választ a maga számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Világ

Martonyi riadóztatta az EU-t

A magyar elnökség nevében Martonyi János szerdán aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát, és megtette a szükséges lépéseket, hogy minél előbb megindulhasson az uniós állampolgárok hazaszállítása Líbiából - közölte honlapján a magyar EU-elnökség.

MTI Világ

Martonyi a szomszédságpolitikáról

A szomszédságpolitika rendkívül fontos, az európai uniós biztonságpolitika legfontosabb eleme - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Pozsonyban, miután részt vett a GLOBSEC biztonságpolitikai konferencia egyik beszélgetésén.

MTI Itthon

Martonyi: "felesleges kedvetlenséget, borúlátást sugározni"

A soros magyar EU-elnökség akkor lesz sikeresnek tekinthető, ha Európa "valamivel erősebb" lesz az elnökségi félév végére, és az első két hónap tapasztalatai alapján erre reális esély van - mondta Martonyi János külügyminiszter a hivatalos elnökségi honlapnak, az eu2011.hu-nak adott, szerdán közölt interjúban.

MTI Világ

Le Soir: nagyon rosszul kezdődött a magyar EU-elnökség

Nagyon rosszul kezdődött a magyar EU-elnökség, hiszen napok óta másról sincs szó, mint a magyar médiatörvényről - írta a Le Soir című, balközép-liberális irányultságú, francia nyelvű belga napilap, csütörtöki számában megjelent beszámolójában.

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

51 éves lett az internet, a hely, ahol egy perc alatt is felfoghatatlanul sok minden történik

51 éves lett az internet, a hely, ahol egy perc alatt is felfoghatatlanul sok minden történik