szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok és szövetségesei globális választ fognak adni a líbiai polgárháború által jelentett kihívásokra, a repüléstilalmi zóna megteremtése az észak-afrikai ország felett nem "videojáték" - jelentette ki vasárnap az NBC-nek Bill Daley, a Fehér Ház kabinetfőnöke.

Daley ezzel mintegy reagált a republikánusok legutóbbi volt elnökjelöltjének, John McCain szenátornak az ABC televízióban hangoztatott felvetésére, miszerint egy, az amerikaiak által létrehozandó légtérzár meggátolhatná Moammer Kadhafi légierejét abban, hogy a lázadókat bombázhassa és alátámasztaná az amerikai elnök kijelentésének komolyságát, miszerint a líbiai vezetőnek távoznia kell. McCain rámutatott, hogy a líbiai légierő stratégiai fölényt biztosít a Kadhafi-rendszer számára a felkelőkkel szemben.

A Fehér Ház kabinetfőnöke megismételte Robert Gates védelmi miniszternek azt a kongresszusban hangoztatott figyelmeztetését, miszerint a repüléstilalmi övezet kialakítása egyet jelentene a líbiai légvédelem megsemmisítésével. "Sokan dobálóznak a „repüléstilalmi zóna létrehozása” kifejezéssel és úgy beszélnek erről, mintha ez valami videojáték lenne. Sokan, akik erről a lehetőségről nyilatkoznak, nem tudják, miről beszélnek" - jelentette ki Daley.

Hangsúlyozta, hogy Washington és szövetségesei erőfeszítéseik koordinálásával kívánnak nyomást gyakorolni Líbiára, s hogy az elnök előtt az összes lehetőség nyitva áll. Rámutatott, hogy Kadhafi rendszerével szemben nemzetközi fellépésre van szükség, s egyetlen ország sem cselekedhet a saját szakállára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető három film Törőcsik Mari szereplésével

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza