szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött Párizsban hétfő délután az a per, amelyben egy volt francia köztársasági elnöknek először kell büntetőbíróság előtt felelnie: az illegális pártfinanszírozási ügyben közpénzek elsikkasztása és hivatali visszaélés a vád Jacques Chirac ellen.

A volt államfőnek az első napon még nem kellett megjelennie a bíróság előtt, a nyolc másik vádlott viszont ott volt. Az összevont perben vizsgált, két hasonló jellegű ügy Chiracnak még az elnökséget megelőző párizsi főpolgármesteri időszakára (1977-1995) nyúlik vissza. A vád szerint a városházán fiktív állásokat hoztak létre a jelenleg kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) jogelődje, a Chirac által alapított, és akkoriban általa irányított Tömörülés a Köztársaságért (RPR) nevű jobboldali párt munkatársainak részére. A volt elnököt azzal gyanúsítják: összesen 28 esetben engedélyezte, hogy a párthoz közel álló személyek színlelt szerződések alapján az önkormányzati büdzséből kapjanak fizetést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hétfőn kezdődik a sikkasztással vádolt Chirac pere

Jacques Chirac az első volt francia köztársasági elnök, akinek a vádlottak padjára kell ülnie a párizsi büntetőbíróságon, mégpedig illegális pártfinanszírozási ügyek miatt. Elképzelhető azonban, hogy a hétfőn kezdődő pert a védelem alkotmányossági aggályai miatt határozatlan időre elhalasztják.

MTI Világ

Megint vádat emeltek Chirac ellen

Chirac következetesen tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna 1977 és 1995 közötti polgármesteri megbízatása idején.

hvg.hu Világ

Újabb vádemelés Chirac volt francia elnök ellen

Újabb illegális pártfinanszírozási ügyben emelt vádat pénteken Jacques Chirac ellen egy párizsi vizsgálóbíró – tudatták közleményben a volt francia elnökhöz közel álló források.

hvg.hu Világ

Tíz évet is kaphat Jacques Chirac

Jacques Chirac volt francia elnöknek novemberben meg kell jelennie a bíróság előtt, ahol a még párizsi polgármesterként állítólag elkövetett sikkasztásokért kell felelnie.

MTI Világ

Chirac fizet a párizsi városházának, hogy ne pereljék be

A párizsi közgyűlés hétfőn jóváhagyta azt a szocialista főpolgármester, a jobbközép kormánypárt és Jacques Chirac volt konzervatív államfő, korábbi főpolgármester közti megállapodást, amely alapján a fővárosi önkormányzat 2,2 millió eurós kártérítésért cserébe nem perli tovább az exelnököt, amiért az ő hivatali idejében fiktív állásokat hoztak létre a városházán.

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

A Siri elkotyogta, hogy áprilisban újabb Apple-bemutató lesz

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára