szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kadhafi erői ellentámadást indítottak a lázadók által ellenőrzött területek ellen. A diktátor szerint káosz borítja el a térséget, ha győz az ellenzék.

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők harckocsikkal, rakétákkal, harci gépekkel ellentámadást indítottak az ország keleti felét ellenőrzésük alatt tartó felkelők ellen. A halott város képét mutató az-Závijában szerdán egyre közelebb jutottak az ellenzék kezén lévő központi térhez.

Egy szemtanú kedden arról számolt be, hogy az-Záviját - amely a legközelebb van Tripolihoz - már visszafoglalták a kormányerők, utcáin harckocsik és harcjárművek dübörögnek, s vaktában lőnek házakra. Egy helyi lakos szerdai közlése szerint harci gépek és tankok kedden reggeltől késő estig támadták a várost, de annak egy része még a felkelőké.

Nagy-Britannia és Franciaország határozattervezetet készít elő, amellyel - elfogadásának esetén - az ENSZ Biztonsági Tanácsa repüléstilalmi zónát létesítene Líbia felett. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kijelentette: nem az Egyesült Államoknak kell kezdeményeznie, hogy vezessenek be zárlatot Líbia légterében, és a bevezetésről az ENSZ-nek kell döntenie.

A líbiai nép fegyvert fog a nyugati hatalmak ellen, ha zárlatot akarnak bevezetni az ország légterében, mert e lépésükből kiderülne valódi céljuk: ellopni Líbia olaját - jelentette ki Moammer Kadhafi líbiai vezető a TRT török televízióban szerdán sugárzott interjújában. Kadhafi a kedd este Tripoliban felvett interjúban megismételte azt a vádját, hogy a lázadás az al-Kaida műve, és figyelmeztetett, hogy ha a terrorhálózat a hatalmába keríti Líbiát, akkor "káosz lesz az egész térségben, egészen Izraelig". Ismét felvázolta azt a rémképet, hogy afrikai menekültek árasztják el Európát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

Lázas, fáj a feje és végtagfájdalmai is vannak a koronavírusos Dobrev Klárának

Lázas, fáj a feje és végtagfájdalmai is vannak a koronavírusos Dobrev Klárának

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf