szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább két tüntető meghalt és sok másik megsebesült, amikor a bahreini rendőrség szerdán szétkergette síita ellenzékiek demonstrációját a manámai Gyöngy-téren - közölte a francia hírügynökséggel a legjelentősebb ellenzéki szervezet egyik képviselője.

A legjelentősebb ellenzéki szervezet egyik képviselője azt állította, hogy a rendőrök éles lőszert is használtak a tüntetők ellen, és megöltek közülük legalább kettőt, sok másikat pedig megsebesítettek. Az egészségügyi hatóságok egy tisztségviselője szerint két rendőr is meghalt az incidensben. 

A rohamrendőrök harckocsikkal, páncélozott csapatszállítókkal és buszokkal érkeztek ahhoz a sátortáborhoz, amelyet a szunnita királyi család uralma ellen tiltakozó síita ellenzékiek a főváros központi részén, a Gyöngy téren állítottak fel február 19-én. Közben rendőrségi helikopterek köröztek a tér felett. Könnygáz bevetésével láttak neki az emberek szétkergetéséhez, majd több sátrat felgyújtottak. A tüntetők pedig - főleg fiatalok - benzines palackokat dobtak a rendőrök felé - mondták el szemtanúk. 

A szétkergetett tüntetők közül sokan személyautókkal hajtottak el a helyszínről. Egy szemtanú szerint az egyik autó elütött egy rendőrt. A rendőrségi akció kezdete után két órával már alig volt néhány ember a téren, amelyen egy közúti körforgalom van. 

Halíl Marzúk, a síita Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Vefak) egyik képviselője azt állította, hogy a rendőrök éles lőszert használtak, mert szándékosan akartak megölni többeket a tüntetők közül. A rendőrségi rohammal egy időben a bahreini hatóságok bejelentették, hogy bezárták a tőzsdét és az oktatási intézményeket, de nem világos, hogy ez az állapot meddig tart.

Hamad bin Ísza Ál Kalifa sejk, bahreini uralkodó kedden - egy nappal azután, hogy a szomszédos országokból csapatok érkeztek a Perzsa(Arab)-öbölbeli országba a síita tiltakozások megfékezésére - háromhavi rendkívüli állapotot hirdetett ki. A király utasította a fegyveres erők parancsnokát, hogy állítsa helyre a rendet, bevonva a hadsereget, a rendőrség alakulatait, a nemzeti gárda egységeit és "minden más erőt, amennyiben szükségesnek bizonyul". 

Ez utóbbi utalás nyilvánvalóan arra a mintegy ezer katonára és ötszáz rendőrre vonatkozik, akiket Szaúd-Arábia, illetve az Egyesült Arab Emírségek küldött hétfőn a kicsiny szigetországba az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) keretében felállított haderő részeként. A brit hírügynökség szerint a szerdai incidensben külföldi erők valószínűleg nem vettek részt. Bahreinben a múlt hónapban kezdődtek a demokratikus változásokat követelő, magukat a szunniták által elnyomottnak valló síiták megmozdulásai. 

A külföldi beavatkozással kapcsolatban az Egyesült Államok figyelmeztette a Perzsa-öböl arab államait, hogy tartsák tiszteletben a bahreini nép jogait. Irán kedden egyenesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy szaúdi katonák érkeztek Bahreinbe. Teherán egyúttal felszólította a szigetország vezetését, hogy békés eszközökkel, külföldi intervenció nélkül válaszoljon a demokratikus reformokért tüntetők követeléseire.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására

Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására

A koronavírus miatt egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban

A koronavírus miatt egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban

Kiderült, hogy Magyarország is részt vesz a vakcina után járó igazolás tesztelésében

Kiderült, hogy Magyarország is részt vesz a vakcina után járó igazolás tesztelésében