Tetszett a cikk?

A bűnügyi rendőrség is nyomoz a szlovéniai lipicai ménesben felbukkant titokzatos betegség ügyében - a ménes igazgatója szerint az állatokat megmérgezték.

Az elmúlt héten Stozicében tartott előadást követően elpusztult egy lipicai csődör, három további állatot pedig el kellett altatni, miután kólika tünetei jelentkeztek rajtuk. Kilenc lovat jelenleg is intenzív kezelésben részesítenek. Tomi Rumpfnak, a ménes igazgatójának feltételezése szerint a lipicai lovakat megmérgezték.

A Szlovénia nyugati részén lévő Lipicában tartott ménes évek óta küzd gondokkal: az állatok tartása veszteséges, és ismételten szárnyra kapnak a lovak ellátását illető szabálytalanságokról szóló hírek is.

A stozicei fellépéssel, amelyre több ezer belépőjegyet adtak el, a lipicai ménesnek a szlovén nyilvánosság előtt meglehetősen megromlott hírét próbálták a szervezők helyreállítani.

Rumpf a héten tartott sajtótájékoztatón elmondta, hasonló halálesetek a világ más méneseiben is előfordulnak, de nem ilyen rövid időn belül. A megbetegedések ugyanakkor épp a nagy fellépéseket követően jelentkeztek. Jelenleg összesen tizenkét ló beteg, mindannyian mérgezési tüneteket produkálnak.

Az igazgató elmondása szerint az ügybe bevonták a bűnügyi rendőrséget és megkezdődött a munkatársak kihallgatása is.

A méntelep vezetősége tagadja azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a lovak penészes takarmányt kaptak volna. Vida Cadonic, a szlovén állategészségügyi igazgatóság vezetője ugyanakkor a takarmány ellenőrzését is elrendelte, ezzel kapcsolatban pedig már külföldi szakértőkkel is felvették a kapcsolatot.

"Ha mi magunk nem találjuk meg a betegségek okozóját, a lovak takarmány- és szövetmintáit külföldre küldjük, mivel mindenképpen tisztázni akarjuk az esetek hátterében húzódó okokat" - hangsúlyozta Cadonic.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Shake

Wellnessközpont után szépségversenyek a türkmén lovaknak

Lószépségversenyt rendeznek elnöki utasításra mostantól évente Türkmenisztánban a nemes telivér, az Akhal teke tiszteletére, amelyet még a világhódító Nagy Sándor is nagy becsben tartott a fajta gyorsasága és állóképessége miatt.

MTI Tech

MH: ló-AIDS fertőzi a hazai állatállományt

Már hat megbetegedés regisztráltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a lovakra veszélyes, gyógyíthatatlan kevésvérűség-fertőzéssel, annak ellenére, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben egyetlen ilyen eset nem fordult elő - írta hétfői számában a Magyar Hírlap.

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Elkezdték a tömeges oltást Oroszországban

Elkezdték a tömeges oltást Oroszországban