szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerbiában lebontatnák a nemrégiben felavatott Damjanich Jánost ábrázoló szobrot - közölte az MR1-Kossuth Rádió. A 48-as szabadságharc tábornoka szerb származása ellenére a magyar oldalon harcolt, így hazájában nemzetárulóként tekintenek rá. Az Adán felállított mellszobor ellen a Szerb Haladók Pártja tüntetéssel akar tiltakozni.

A szobrot Budakalász adományozta délvidéki testvértelepülésének, de arra biztosan nem gondoltak az ajándékozók, hogy milyen bajt hoznak ezzel az adai városvezetés fejére - olvasható az MR1-Kossuth Rádió híroldalán. A Szerb Megújulási Mozgalom adai szervezete kérte először a szobor eltávolítását, majd csatlakozott hozzá - a Vojislav Seselj, háborús bűnös pártjából kivált - Szerb Haladó Párt is.

A dombormű felavatásával ugyanis szerintük az adai városvezetés súlyos hibát követett el. A tábornok, mint mondják a magyar oldalon harcolva nem hősnek, hanem nemzetárulónak számít. A párt ezért azt kérte, hogy mellszobrát cseréljék más magyar történelmi személy arcképére és a kérés nyomatékosítására a hétvégére tüntetést is szervezett az emlékműhöz. Mivel Adán a szerb államfő demokrata pártja van hatalmon, a vita a magyarok feje fölött folyó egyfajta politikai adok-kapoknak is felfogható.

A legnagyobb példányszámú belgrádi napilap, a Vecsernye Novoszti eközben Bilicki Zoltán, demokrata párti polgármestert idézi, aki azt mondta: nem tudta, hogy a szerbek miként tekintenek a magyar hősre. Gruber Ferenc, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének elnöke szerint még nem született döntés arról, hogy lebontsák az emlékművet. Ám hozzátette, lehet hogy az utóbbi időben elszaporodó magyarellenes provokációval van dolguk ez alkalommal is.

Internetes oldalak is foglalkoznak az adai Damjanich emlékmű kérdésével. Az ott megjelenő vélemények szerint nem szabad azt lebontani, mert akkor legközelebb Petőfi szobra kerülhet sorra, aki szintén szerb származású volt, ám a magyar oldalon harcolt a szabadságharcban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem fogadta el a budakalászi polgármester a búzavirágozó jegyző lemondását

Nem fogadta el a budakalászi polgármester a búzavirágozó jegyző lemondását

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai

Itt az új lista: ezek 2020 legrosszabb jelszavai