szerző:
MTI

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a harmincegy évvel ezelőtti véres események évfordulóján emlékezett.

A fekete március a romániai magyarság szabadságharcának a része, és erre minden évben emlékezni kell - hangsúlyozta szombaton Marosvásárhelyen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a harmincegy évvel ezelőtti véres események évfordulóján.

A Vatra Romaneasca elnevezésű nacionalista szervezet 1990 márciusának közepén 13 busznyi, zömében ittas "tüntetőt" szállított Marosvásárhelyre a környékről, akik megtámadták a békésen demonstráló magyar nemzetiségűeket, az RMDSZ székházát fejszékkel, husángokkal ostromolták. Az összecsapásoknak 3 magyar és 2 román halottja, illetve 278 sérültje volt, és még ma is vita tárgya, hogy mi robbantotta ki a zavargásokat. 

E tragikus esemény áldozatairól emlékezett meg az idén is az erdélyi városban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Markó Béla miniszterelnök-helyettes. Ezen a napon találkoztak a marosvásárhelyi márciusi események során elhunyt Kiss Zoltán hozzátartozójával, Kiss Zoltánnéval, valamint a sokévi börtönre ítélt és bántalmazott Cseresznyés Pállal, Szabadi Ferenccel, illetve Juhász Ilonával. Átadták nekik azt a támogatást, amelyet az RMDSZ a 2000-ben létrehozott Szolidaritási Alapból biztosít minden esztendőben. 

Kelemen Hunor a marosvásárhelyi Bernády-házban elhangzott beszédében elmondta: "1990-ben, nem sokkal az 1989-es forradalom után a romániai magyarokban is felébredt a szabadságban való hit, az a remény, hogy eljött az új, szabad élet. Itt, Marosvásárhelyen, de máshol is, pillanatok alatt bebizonyosodott, hogy ezt a reményt zárójelbe tehetjük". Felidézte: ebben a városban egyetlen magyar felirat miatt lángba borult minden, magyarok és románok csaptak össze, néhány nap alatt több ezren álltak szemtől-szembe egymással. 

"Az erdélyi magyarokon eluralkodott a bizonytalanság, kétségessé vált, hogy otthont tudunk-e találni szülőföldünkön, megőrizhetjük-e nyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat. A fekete március a mi szabadságharcunknak a része, és erre minden évben emlékeznünk kell" - hangsúlyozta Kelemen Hunor. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a történelem menete csak akkor visszafordíthatatlan, ha jól vonjuk le a tanulságokat, hiszen még ma is pillanatok alatt nacionalista hangulatot lehet szítani, egy pillanat alatt lerombolható mindaz, amit a magyarság eddig épített.

Markó Béla beszédében kifejtette: tisztelni kell mindazok emlékét, akik ezért a magyar közösségért küzdöttek. Az esemény keretében megemlékeztek Sütő Andrásról, aki az akkori események során a marosvásárhelyi RMDSZ-székház elleni támadásban maga is súlyos sérüléseket szenvedett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Új alelnökei vannak a Jobbiknak