szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb földrengés rázta meg helyi idő szerint szombaton este Japán északkeleti részét, a földmozgás erőssége az amerikai szeizmológiai intézet (USGS) szerint 5,9 volt, míg Japán források 6,1 erősségű rengést jelentettek.

A szombati földmozgással kapcsolatban károkról nem érkezett jelentés. Ezzel 262-re emelkedett a március 11-i hatalmas (9,0 magnitudójú) földmozgást követő olyan utórengések száma, amelyeknek az erőssége meghaladta a Richter-skála szerinti 5,0 értéket. Korábban még soha nem jegyeztek föl ilyen nagy számú utórengést egy hatalmas földrengés után. A mostani szám két és félszer haladja meg azt a mennyiséget, amelyet a Hokkaido szigetén 1994-ben mért 8,2 erősségű földmozgást követően regisztráltak a japán hatóságok.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nincs összefüggés a "Szuperhold" és a földrengések között

Az elmúlt 18 évben most, március 18-án és 19-én közelítette meg a legjobban a Hold a Földet, vagyis szokatlanul nagyobb a gravitációs hatása égi kísérőnknek. A Discovery News szerint azonban ez nincs összefüggésben a Japánban bekövetkezett hatalmas földrengéssel. Az amerikai tudományos hírportál szerint a szeizmikus tevékenység és a Hold pályája között ugyanis minimális a kölcsönhatás.

hvg.hu Világ

Újabb földrengés rázta meg Japánt

Újabb, 6,1-es erősségű földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét, Ibaraki prefektúrát és környékét - írja a Japan Today. Bár az utóbbi napokban több száz utórengést észleltek, a szombat este bekövetkezett rengés azért lehet kiemelkedően veszélyes, mert közel történt a megsérült fukusimai atomerőműhöz.

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Kína szankciókkal sújtotta Mike Pompeót és több volt amerikai minisztert

Karácsony: Már nyomoz a rendőrség a városligeti Biodóm ügyében

Karácsony: Már nyomoz a rendőrség a városligeti Biodóm ügyében

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump