szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Támogatásáról biztosította a jemeni elnök távozását követelő ellenzéket hétfői tévéüzenetben az arab ország hadseregének egyik tábornoka. A bejelentés után páncélozott harcjárművek jelentek meg a jemeni fővárosban, Szanaában az elnöki palota, a védelmi minisztérium és a központi bank épülete körül.

"Bejelentjük, hogy támogatjuk, és megvédjük a Szanaában az Egyetem téren tiltakozó fiatalokat" - mondta Ali Mohszen al-Ahmar vezérőrnagy, az 1. páncélos hadosztály parancsnoka. Hétfőn ezt a seregrészt vezényelték a jemeni főváros központi terére, ahol január végén kezdődtek tüntetések a tunéziai és az egyiptomi rendszerellenes megmozdulások hatására. A tiltakozók a koldusszegény ország 32 éve hatalmon lévő elnöke, Ali Abdallah Száleh távozását követelik.

Az államfő az egyre növekvő nyomásnak engedve vasárnap este menesztette a teljes kormányt. Február elején - szintén a tiltakozások hatására - bejelentette, hogy korábbi terveivel ellentétben mégsem indul a 2013-as elnökválasztáson, és azt ígérte, nem örökíti át fiára a hatalmat. Ugyanakkor továbbra sem hajlandó lemondani.

Pénteken 52-en vesztették életüket, és több százan megsebesültek a szanaai Egyetem téren, amikor a karhatalom erőszakkal elfojtott egy több tízezres tüntetést. Hírek szerint mesterlövészek vették célba a háztetőkről a tüntetőket. Ezzel megközelítette százat Jemenben a tiltakozó megmozdulásokat kísérő erőszak halálos áldozatainak a száma. A pénteki erőszak miatt tiltakozásul lemondott posztjáról hétfőn Jemen szíriai nagykövete.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A gondolat, hogy a legtöbb ember önző, egyszerűen elfogadhatatlan világjárvány idején”

„A gondolat, hogy a legtöbb ember önző, egyszerűen elfogadhatatlan világjárvány idején”

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat