szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemi erőszak és más szexuális bűntények miatt hét év letöltendő börtönre ítélték kedden Móse Kacav volt izraeli államfőt.

Kacav, akit a bíróság egy kolléganője megerőszakolása és másik kettő szexuális zaklatása miatt tavaly decemberben nyilvánított bűnösnek, továbbra is ártatlannak vallja magát. Amikor az ítéltet kihirdették, a 65 éves férfi könnyekben tört ki és kiabálni kezdett a bírókkal: "Hibát követtek el! Ez egy hazugság! A lányok is tudják, hogy ez egy hazugság!".
    
A bíróság, amikor decemberben bűnösnek nyilvánította a volt elnököt, a döntés indoklásában viszont úgy fogalmazott, hogy Kacav vallomása "tele volt hazugságokkal". "Ha egy nő azt mondja, hogy nem, akkor azt úgy is érti" - állapította meg az ügyben ítélkező három bíró. Az egykori államfő helyzetét súlyosbította, hogy az igazságszolgáltatás akadályozatásáért is szerepelt a vádpontok között, mivel megpróbált egyezkedni az egyik panaszossal a rendőrségen tett vallomásáról.
   
Hasonló ítéletre még nem volt példa a zsidó állam történetében, Kacav a legmagasabb rangú izraeli tisztségviselő, aki börtönbe kerül. A decemberi döntés napját Benjámin Netanjahu miniszterelnök "szomorú napnak" nevezte az izraeli polgárok számára, ugyanakkor kijelentette, az ítélet megmutatja, hogy "a törvény előtt mindenki egyenlő". A bíróság az ítélet meghozatalakor Kacav közszolgálati múltját nem írta a volt államfő javára, sőt, azzal vádolták, hogy kihasználta a pozícióját a szexuális bűntények elkövetésekor. Kacav 2000-től töltötte be az elnöki posztot, amelyről 2007-ben, mandátumának lejárta előtt két héttel a rá nehezedő nyomás miatt lemondott.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan