szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A NATO-tagállamok továbbra sem jutottak megállapodásra arról, hogy a katonai szövetség átvegye a líbiai katonai akciók irányítását az Egyesült Államoktól. Diplomaták szerint a szerdai tanácskozások sikertelensége mindenekelőtt a török ellenvetésekre vezethető vissza.

A 28 NATO-tagállam nagykövetei szerdán immár harmadik napja egyeztettek a témáról, ám egy magas rangú diplomata szerint "semmiről sem született döntés".

Törökország hangsúlyozza: nem akarja, hogy a NATO átvegye a felelősséget olyan támadó műveletekért,  amelyek polgári áldozatokkal járhatnak,  illetve hogy a NATO viselje a felelősséget az ENSZ-felhatalmazás alapján létesített légtértilalmi zónáért, miközben a szövetséges légierő gépei ezzel párhuzamosan a líbiai erőket bombázzák. A törökök - mint muzulmán NATO-ország - azt kérik a nyugati államoktól, hogy hagyják abba légitámadásaikat, még mielőtt a katonai szövetség átveszi a parancsnoklás feladatát.

©

Egy brüsszeli török diplomata szerint a katonai szövetségen belüli tanácskozások csütörtökön folytatódnak. Egy NATO-forrás szerint  az amerikaiak szombaton szerették volna átadni a parancsnoki feladatokat a katonai szövetségnek, de ez már valószínűleg nem fog sikerülni, mert a NATO-nak 3 napra van szüksége az esetleges döntés gyakorlatba való átültetésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában