szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tayyip Erdogan török kormányfő kedden Irak kurd régiójában méltatta hazája erőfeszítéseit a törökök és a kurdok megbékítése érdekében.

Erdogan az első török vezető, aki felkereste Irak kurd autonóm területét. Mint mondta, kormánya szakított Törökország ősi politikájával, amely "megtagadta népétől az emberi bánásmódot".
   
Erdogant a kurd régió fővárosában, Arbilban mindenütt török zászlók fogadták. A politikus felavatta a helyi repülőteret, amelyet - hasonlóan sok más közelmúltban elkészült projekthez - török vállalat épített. Ugyancsak kedden nyitottak meg Erdogan jelenlétében két török bankfiókot is.
   
Ankara sok éven keresztül gyanakvással figyelte a kilencvenes években létrejött kurd autonóm régiót, csapatai gyakran átlépték az észak-iraki-török határt és onnan folytattak katonai műveleteket a törökországi kurd felkelők ellen, akik iraki támaszpontjaikról indítottak támadásokat.
   
Maszúd Barzani, az iraki kurd régió elnöke méltatta Erdogan történelmi jelentőségű látogatását: "Törökországnak most jelentős a pozíciója a régióban, hála az Ön politikájának. Reméljük, hogy ezek a fejlemények folytatódnak a következő törökországi választásokat követően is, a béke és a régió népeinek szolgálatában" - hangoztatta az elnök.
   
Az iraki kurd régiót alkotó három tartomány szinte teljes körű autonómiát élvez. Az országnak ez az egyetlen régiója, amelyet megkímélt az Irakot nyolc éve tépázó vallási és etnikai háború.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nők ezrei tüntettek Törökországban

Több ezer nő tüntetett Törökország-szerte kedden, a nemzetközi nőnapon elítélve egyebek között az úgynevezett "becsületbeli gyilkosságokat", amelyeknek áldozatai zömében fiatal nők.

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt