szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

"Riadókészültségben áll" a japán kormány a fukusimai atomerőműnél kialakult válsághelyzet miatt - mondta kedden Kan Naoto miniszterelnök. Eközben sugárzást mértek a dél-koreai hatóságok Szöulban, az Egyesült Államokban pedig az esővízből mutatták ki a radioaktivitást.

A Jiji Press hírügynökség szerint a japán kormányfő a tokiói parlament alsóházának költségvetési bizottsága előtt számolt be kedden a nukleáris létesítménnyel kapcsolatos teendőkről. Kan Naoto úgy fogalmazott, hogy a helyzet "továbbra is kiszámíthatatlan". Mint mondta, a kormány ugyanakkor "riadókészültségben áll, és megbirkózik a problémával".

A sugárzás növekedése megakasztotta az erőműnél a reaktorok hűtőrendszerének újraindítására tett erőfeszítéseket, pedig ez lenne a legfontosabb a nukleáris katasztrófa megelőzéséhez. A létesítményt üzemeltető TEPCO vállalat hétrői bejelentése szerint plutóniumot találtak a talajban az erőműnél, amelynek reaktorépületeiből súlyosan szennyezett víz szivárog.

Eközben a dél-koreai nukleáris biztonsági ügynökség azt közölte, hogy radioaktív jód nyomait találták Szöulban és az ország hét másik pontján a levegőben. A mérések szerint a sugárzás mértéke olyan kicsi, hogy nem jelent veszélyt az emberi egészségre, ám a dél-koreai hatóságok úgy döntöttek, hogy ellenőrzik a dél-koreai vizekből kifogott halakat, mivel lehet, hogy ezeken keresztül ért a szennyezés az országba.

Szintén szennyezést mértek az Egyesült Államokban, amelynek északkeleti részén az esővízből mutatták ki a jód 131-es izotópját. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint ugyanakkor az Ohio, Massachusetts és Pennsylvania államokban észlelt szennyezés nem ártalmas az egészségre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból

Nagyon rossz koronavírus-adatok jöttek Csehországból