szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai elnök Adel Szafar volt mezőgazdasági és agrárreformügyi minisztert bízta meg kormányalakítással vasárnap aláírt rendeletében.

A 11 éve hatalmon lévő szíriai államfő, Bassár el-Aszad még kedden, március 29-én menesztette kormányát, miután március közepén több városban nagy kormányellenes tüntetések voltak, amelyeket a biztonsági erők vérbe fojtottak, de a kedélyek azóta sem csillapodtak teljesen.

Bassár el-Aszad elnök szerdán, a megmozdulások kezdete óta először beszédet intézett népéhez, de csalódást okozott azoknak, akik széles körű reformok bejelentését - többek között az 1963 óta érvényben lévő, az ellenzéki hangok elfojtására használt szükségállapot eltörlését - várták tőle. A szíriai elnök szerint ugyanis országa számára fontosabb a stabilitás, mint a politikai reformok, és az utóbbiak amúgy sem függhetnek olyan átmeneti külső tényezőktől, mint a térség forrongása. Az elnök azt állította, hogy "kis csoport összeesküvő akar zűrzavart kelteni Szíriában". Aszad utalt ugyan a szükségállapot feloldására, de csak mint hosszabb távú reformok részelemére.

Az elnök csütörtökön utasítást adott egy olyan bizottság felállítására, amely megszövegezné a szükségállapotot kiváltó terrorizmusellenes törvényt. Aszad bírálói ezt elutasítják, mondván hogy az állami szerveket nagyrészt olyan jogosítványokkal ruházná fel, mint a szükségállapot.

A vasárnap kormányalakítással megbízott volt mezőgazdasági miniszter Adel Safar 58 éves, Franciaországban szerezte meg doktorátusát, s a damaszkuszi egyetem dékánja is volt 1997-2000 között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Emlékszik a Flappy Birdre? Becsempészték az Apple gépeire

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Hadházy szerint titokzatos telefonhívásokkal járatják le Zuglóban

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr

Tizenhárom éves fiút lőtt le egy chicagói rendőr