szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Toshiba vállalat tíz év alatt leszerelné a Fukusima-1 atomerőmű négy megsérült reaktorát - közölték pénteken a cég javaslatát ismerő atomipari források. A javasolt időtartam jóval rövidebb a Three Mile Island atomerőmű felszámolására fordított időnél, a balesetet szenvedett amerikai üzem leépítése ugyanis 14 évet vett igénybe.

A Toshiba - a két japán reaktorgyártó cég egyike - a fukusimai atomerőművet üzemeltető vállalatnak, a Tepcónak és az japán gazdasági minisztériumnak nyújtotta be ezzel kapcsolatos javaslatát, miután egyeztetett róla amerikai atomenergia-ipari vállalatokkal, köztünk az ottani fióküzemével, a Westinghouse Electric vállalattal. A Toshiba a fukusimai reaktorok felszámolásakor hagyatkozna azoknak az amerikai cégeknek a tapasztalatára, amelyek leszerelték a Three Mile Island amerikai atomerőművet az 1979-es baleset után.

A japán vállalat javaslata szerint mintegy tíz évet venne igénybe a fűtő rudak kiemelése a reaktortartályokból, illetve az elhasznált fűtő rudak kiemelése a reaktorok pihentető medencéiből, továbbá a különféle létesítmények felszámolása és a szükséges talajjavító munkák elvégzése.

A másik japán reaktorgyártó, az amerikai General Electric vállalattal kapcsolatban lévő Hitachi még nem tett javaslatot a Tepcónak és az illetékes japán minisztériumnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

Borsos pénzbüntetést kapott a járványügyi szabályokat felrúgó norvég kormányfő

Borsos pénzbüntetést kapott a járványügyi szabályokat felrúgó norvég kormányfő

Közúton cirkált a vadonatúj BMW iX, le is fotózták

Közúton cirkált a vadonatúj BMW iX, le is fotózták