szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akad, aki a Nevada sivatagban bámulja meg a 98 méter mély robbanási krátert, akad, aki Arizonában ereszkedik le egy Titan II rakéta silójába: sok ilyen és ehhez hasonló hely akad a világon, amely bemutatja az atomkor történetét - és egyes esetekben tanulságait is.

A japán válság nyomán világszerte megnőtt az érdeklődés az atommal kapcsolatos múzeumok és üzemek, az első atombomba megépítésére létrehozott egykor szupertitkos Manhattan-program létesítményei, illetve az atomkatasztrófák által elpusztított színhelyek iránt.

Allan Palmer a nevadai atomkísérleti központ történelmi múzeumának ügyvezető igazgatója: szerinte számos jele van annak, hogy igen nagy az érdeklődés általában az atomipar és konkrétan a japán helyzet iránt. A legtöbb amerikai atomrobbantásra ezen a nevadai terepen került sor. A múzeumba, amely alig pár percnyi útra található attól a helytől, ahol felvirradt az atomkorszak, az elmúlt hetekben a korábbinál 12 százalékkal többen vettek belépőjegyet.

A Új-Mexikó állambeli országos atomtudományi és atomtörténeti múzeum látogatottsága 20 százalékkal nőtt az egyik hétvégén, amikor a japán földrengés és az azt követő szökőár nyomán a megsérült fukusimai erőműben folyó mentési munkálatokra irányult minden figyelem. "Az emberek több információt szeretnének kapni az atomreaktorokról és az atomsugárzásról" - vélekedik Jeannette Miller, az Albuquerque-ben található múzeum szóvivője.

Duane Hughes nyugdíjas fizikus, a múzeum egyik kalauza azt tapasztalta, hogy az emberek ugyan nem idegesek, de nem értik a japán veszélyekről szóló ellentmondásos híreket. "Igyekszünk kiegyensúlyozott, tényszerű, valós választ adni kérdéseikre. De nem látunk olyanokat, akik azon jajgatnának, hogy te jó Isten, ránk szakad az ég!" - magyarázza.

A japán atombaleset akkor következett be, amikor a világ az eddigi legsúlyosabbnak tekintett a csernobili katasztrófa 25-ik évfordulójára készül. A megemlékezésre az Egyesült Államokból ukrajnai utazásokat szerveznek az amerikai kormány támogatásával. Az egyik atomtúra résztvevői a Csernobil közelében lévő Pripjatyot is felkeresik, amely a baleset következtében szellemvárossá vált, lakóit kitelepítették és azóta sem térhettek vissza. A magáncégek által szervezett látogatások egy éve kezdődtek, áruk a helyszínen fejenként 250 dollár körül jár. A látogatók tanúi lehetnek annak, mi történik ott most, és láthatják a pusztulás nyomait.

Nehézjárművek és más berendezések sorakoznak a terepen, feladatuk előkészíteni egy gigantikus hangárszerű védőépület felépítését az 1986-ban felrobbant atomreaktor körül és fölött. Pripjatyban ma üresen állnak és lassan tönkremennek a toronyházak, amelyekben egykor az atomerőmű dolgozói éltek. Japánban, amelyre az első két A-bombát ledobták, Hirosima és Nagaszaki is múzeumot létesített, felidézve az atombombázás történetét, a támadás perceit, az újjáépítés és a békemozgalmak történetét.

Ezekre az emlékhelyekre is többen látogatnak el, de megnőtt a forgalom Joseph Gonyeu atomtudós Nucleartourist.com című webhelyén is. Eddig havonta átlag 94 ezer látogatója volt a világhálón: márciusban - mint Gonyeau beszámolt róla - 119 százalékkal többen keresték fel a portált, mint az előző hónapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunetz Zsombor a járványügyi korlátozásokról: Ki kell nyitnunk!

Kunetz Zsombor a járványügyi korlátozásokról: Ki kell nyitnunk!

Messenger, WhatsApp, iMessage: 15 csevegőt használhat egy appból PC-n és Androidon is

Messenger, WhatsApp, iMessage: 15 csevegőt használhat egy appból PC-n és Androidon is

Négymilliárd forintért jön Magyarországra a MotoGP

Négymilliárd forintért jön Magyarországra a MotoGP