szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szemmel láthatólag stratégiát váltott: eddig kitartóan elkerülte a bíróságokat, de hétfőn az utóbbi két héten belül már másodszor jelent meg a törvény színe előtt az ellene zajló korrupciós perben.

Ha már megjelent, nem rejtette véka alá véleményét az ügyészekről. "Ez az igazságszolgáltatás az ország ellen dolgozik, nem pedig érte - mondta a kormányfő újságírók előtt. - Nem értem, hogy egy miniszterelnöknek miért kell felelnie ilyen megalapozatlan és gyengeelméjű vádakra. Mindezek csak az ügyészek agyszüleményei, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal." Berlusconi szerint a bíróság "politikai fegyvert" ad a baloldal kezébe.

Közben a bíróság előtt a miniszterelnök több tucat támogatója kék lufikkal felszerelkezve buzdította a kormányfőt: Szállj szembe velük, Berlusconi! A tömeg kisebb közlekedési káoszt okozott a környékbeli utcákon. A szimpatizánsok mellett elítélő nyilatkozatokban sem volt hiány. "A miniszterelnök viselkedése elfogadhatatlan" - jelentette ki az ellenzéki Demokrata Párt (PD) szóvivője, Emanuele Fiano, hozzátéve, hogy Berlusconi de facto háborút indított a demokrácia sarokköve, az igazságszolgáltatás ellen.

A Szabadság Népe (PdL) jobbközép párt vezetője ellen négy eljárás zajlik: köztük az egyikben azzal vádolják, hogy szexuális szolgáltatásért fizetett egy kiskorú marokkói prostituáltnak. Berlusconi szerint nem ez a helyzet: ő azért fizetett Rubynak, hogy megakadályozza, hogy a lány anyagi okokból prostitúcióra kényszerüljön. A kormányfő - bár továbbra is módszeresen tagadja az ellene felhozott vádakat - ígéretet tett arra, hogy kötelezettségei függvényében igyekszik rendszeresen megjelenni az ellene folyó négy per tárgyalásain. Berlusconi ugyanakkor nem ajánlja ellenfeleinek, hogy előre igyanak a medve bőrére: szerinte "legmerészebb álmaikban" sem merülhet fel, hogy a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz valamelyik perben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gasztro

Garibaldi imádta a lóbabot

A százötvenedik évfordulóját ünneplő Itáliában könyv jelent meg az ország egyesítőinek étkezési szokásairól. Az olaszok végre megtudták, mi volt a kedvenc étele Garibaldinak.

MTI Kult

Mennyit és mit olvasnak az olaszok?

Az olaszok keveset olvasnak és leginkább krimit - derült ki a római kulturális minisztérium vizsgálatából. Az elektronikus könyv olvasása még nem terjedt el Itáliában.

Az Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kerekítése miatt

Az Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kerekítése miatt

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Orbán: Nőnap virág nélkül? Na még mit nem!

Orbán: Nőnap virág nélkül? Na még mit nem!