szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Líbiában, Miszráta városában egy támadás során életét vesztette Tim Hetherington brit fotóriporter, haditudósító és Chris Hondros - adta hírül a CNN internetes kiadása szerdán.

Tim Hetherington halálát egy kézi páncéltörő gránátvető okozta a líbiai Miszrátában. A 41 éves brit fotóriporter, haditudósító legutolsó - keddi - twitteres bejegyzésében arról számolt be, hogy a városban, amelyet folyamatosan támadnak a líbiai kormányerők, nincs jele NATO-jelenlétnek.

A hírügynökségek szerdán még csak olyan információt kaptak, miszerint egy másik újságíró súlyosan, kettő pedig könnyebben megsebesült egy aknagránát becsapódásában. Bizonyossá vált az is, hogy a másik áldozat a számos elismeréssel - köztük Robert Capa Aranyéremmel kitüntetett - amerikai Chris Hondros volt, aki a Getty fotóügynökségnek dolgozott. A repeszektől megsebesült két további nyugati fotóriporter is: a brit Guy Martin, aki a Panos fotóügynökségnek dolgozott, és az amerikai Michael Christopher Brown.

©

A két hónapja tartó líbiai polgárháború napról-napra újabb áldozatokat követel. Pénteken líbiai kormányerők rakétatámadást intéztek Miszráta ellen, akkor legalább nyolc ember meghalt. Előző nap 23 áldozatot követelt a kormányerők összehangolt támadása a felkelők kezén lévő város ellen.  "Azért lövik a térséget, mert a kikötő Miszráta egyetlen ablaka a külvilágra" - nyilatkozta a sajtónak korábban a város védőinek egyik szóvivője telefonon.

Hetherington korábban nyolc évet töltött Nyugat-Afrikában és számos, polgárháború sújtotta országból tudósított. Hosszasan időzött többek között Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában. A második libériai háborúban kollégájával, James Brabazonnal egyedüli külföldiként tudósított az országban zajló eseményekről. Két könyve is megjelent, egy a Libériában töltött időszakról, egy pedig az afganisztáni „élményekről”. 2007-ben egy fáradt, Afganisztánban állomásozó amerikai katonáról készült képével elnyerte a World Press Photo év képe díját.

Idén Oscar-díjra jelölték Restrepo című dokumentumfilmjét, melyet az afgán háborúról forgatott Sebastian Jungerrel közösen. Az alkotás - amely egy szakasz amerikai katona 15 hónapos afganisztáni misszióját örökíti meg - a tavalyi Sundance Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Minden indiaitól bocsánatot kért a színész, aki 20 évig volt Apu hangja a Simpson családban

Minden indiaitól bocsánatot kért a színész, aki 20 évig volt Apu hangja a Simpson családban

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba