szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feljelentette Berényi Józsefet, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökét szerdán a pozsonyi belügyminisztériumban a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

Beadványában az SNS annak kivizsgálására kéri a hatóságokat, hogy érvényes-e Berényi pártelnökké választása azzal összefüggésben, hogy a politikus januárban kérte a magyar állampolgárság megadását. "Értesüléseink szerint Berényi József önként kérte az idegen állampolgárság megadását, s ezt a tényt nem tagadja" - áll a beadványban.

A hatályos szlovák törvények szerint az ilyen szlovák állampolgár elveszíti eredeti állampolgárságát. Az SNS úgy véli, meg kell vizsgálni, lehet-e Berényi ezután egy szlovákiai politikai párt elnöke. Az SNS szerint ugyanis Berényi már nem szlovák állampolgár, ezért megválasztása az MKP élére nem érvényes. Berényit az MKP szombati nagymegyeri tisztújító kongresszusán választották meg a párt élére. 

Szlovákia tavaly nyáron azután módosította saját állampolgársági törvényét, miután a magyar parlament elfogadta a határon túli magyarok könnyített honosításáról szóló törvényt. Berényi ennek alapján január elején kérte a magyar állampolgárságot. A szlovák nacionalisták részéről emiatt a bírálatok kereszttüzébe került. Berényi ugyanakkor közölte: magánügyének tekinti, hogy megkapta-e a magyar állampolgárságot, s nem áll szándékában róla tájékoztatást adni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Országszerte kitisztult a levegő

Országszerte kitisztult a levegő