szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A washingtoni védelmi minisztérium bejelentése szerint az amerikai hadsereg szombaton első ízben hajtott végre légicsapást pilóta nélküli repülőgéppel a líbiai polgárháborúban.

"Helyi idő szerint szombaton kora délután megtörtént az első, Predatorral végrehajtott csapásmérés" - közölte a Pentagon szóvivője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a drónok bevetéséről más részletet nem fognak közölni. A felfegyverzett Predatorok líbiai bevetését Barack Obama elnök rendelte el, s egy pénteki közlés szerint már sor került az első bevetésükre is, de a rossz időjárási viszonyok miatt a kiküldött két drón nem volt akcióképes.

A Pentagon csütörtökön bejelentette, hogy két Predatora folyamatosan készen áll a bevetésre Líbia felett. Még aznap sor került első bevetésükre is, de a rossz időjárási viszonyok miatt az első csapásmérést csak szombaton tudták végrehajtani. Ezeket a gépeket az teszi különlegessé, hogy képesek alacsonyabbra ereszkedni, s így pontosabban bemérni a célpontokat. Ennek nagy jelentősége van "most, hogy (a Kadhafi ezredeshez hű erők) kezdik védőállásokba beásni magukat" - magyarázta James Cartwright amerikai tábornok, az egyesített vezérkar helyettes főnöke, hozzátéve, hogy a drónokat sikerült tökéletesen alkalmassá tenni a „városi hadviselésre”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A líbiai hadsereg elvonul Miszrátától

A líbiai hadsereg elvonul az ostroma alatt álló Miszrátától, és a felkelők kezén lévő város sorsát a környékbeli törzsekre bízza - jelentette be a líbiai külügyminiszter-helyettes.

MTI Világ

A nemzetközi sajtó a forrongó arab világról

A szombati nemzetközi sajtó a forrongó arab világban zajló folyamatokat elemezve igyekszik választ találni arra a kérdésre, hogy milyen kiút kínálkozik a Líbiában és Szíriában kialakult bonyolult helyzetből.

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott