szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Néhány ezren tüntettek vasárnap Tokió központjában az atomenergia felhasználása ellen. Közben a japán kormány 24 ezer 800 katonát vezényel hétfőn a földrengés és szökőár sújtotta térségbe a még mindig eltűntként nyilvántartott több mint 12 ezer áldozat felkutatására - jelentette be vasárnap a védelmi minisztérium.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint helyi szakszervezetek és környezetvédő szervezetek felhívására tartották rendőri biztosítással a megmozdulást, amely fennakadásokat okozott a japán főváros közlekedésében, de komolyabb rendbontás nem történt az eseményen.

A tiltakozók egyebek között arra szólították fel a hatóságokat, hogy számoljanak fel Tokió körzetében minden atomerőművet, valamint oszlassák fel a Tokio Electric Powert (Tepco), japán egyik legnagyobb villamos-energiai cégét, amely a márciusi földrengésben megrongálódott fukusimai atomerőművet is működtette.

Katonák mentek az eltűntek felkutatására

A halálos áldozatok hivatalos száma 14 ezer 300. Az eltűntek egy részét a tengervíz sodorta el, mások a romok alatt lelték halálukat. Az intenzív kutatás két napig tart majd, és részt vesz benne a rendőrség, a parti őrség és amerikai katonák is. A műveletben 90 helikopter és repülőgép segíti a földön kutatókat. Ezenkívül a haditengerészet 50 hajóval és 100 búvárral kutatja át a tengert a parttól 20 kilométeres távolságig.

A március 11-i katasztrófa óta a japán fegyveres erők már harmadszor indítanak intenzív kutatást a holttestek után. A védelmi minisztérium szóvivője szerint ezúttal talán hatékonyabb lehet a keresőmunka, mert a tengervíz már visszahúzódott a szárazföldről. Hozzátette, hogy mindaddig újra és újra indítanak kutatást, amíg a hozzátartozóikat elvesztő családok akarják ezt.

A mezőgazdasági minisztérium pedig azt tervezi, hogy az erőmű környékén létrehozott, 20 kilométer sugarú zárt övezetben hat állatorvossal felméreti: mi lett a sorsa az elmenekült gazdák által otthagyott több százezer háziállatnak. Feltehetően legnagyobb részük elpusztult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Dárdai: „Nehezebb helyzetben veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt”

Dárdai: „Nehezebb helyzetben veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt”

A koronavírus miatt megbetegedett tanárok négyötöde nem kapta meg a 100 százalékos munkabérét

A koronavírus miatt megbetegedett tanárok négyötöde nem kapta meg a 100 százalékos munkabérét