szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemzetközi szankciókat helyezett kilátásba Szíria ellen kedden a brit külügyminiszter arra az esetre, ha a szíriai hatóságok nem hagynak fel a tiltakozó megmozdulások részvevőivel szembeni, halálos áldozatokkal is járó erőszakos fellépéssel.

William Hague a londoni parlament alsóházában tett hivatalos nyilatkozatában kijelentette, hogy Szíria "útelágazáshoz érkezett ... kormánya még mindig dönthet úgy, hogy radikális reformokat valósít meg". Hague szerint csak e reformokkal lehet békét és stabilitást teremteni az országban.
   
A szíriai vezetés dönthet az erőszakos elnyomás folytatása mellett is, ebben az esetben azonban Nagy-Britannia európai és más partnereivel együtt olyan intézkedések - köztük szankciók - bevezetésén fog dolgozni, amelyek "hatással lesznek a (szíriai) rezsimre" - mondta a brit külügyminiszter.
   
Hague a nyilatkozatot követő parlamenti vitában felfedte: annak alapján, amit Bassár el-Aszad szíriai államfővel ez év elején tartott találkozóján hallott, úgy véli, hogy a tiltakozó megmozdulások "meglepetésként érhették a szíriai kormányt".
   
William Hague keddi parlamenti felszólalása előtt a brit külügyminisztérium külön írásos közleményt is kiadott a szíriai helyzetről, és már ebben is történt közvetett utalás az esetleges szankciókra. A Foreign Office nyilatkozata szerint Nagy-Britannia - biztonsági tanácsi partnereivel együttműködve - "erőteljes üzenetben" kívánja felhívni a szíriai hatóságok figyelmét arra, hogy "a nemzetközi közösség Szírián tartja a szemét".
   
A brit kormány uniós és térségi partnereivel együtt "lehetséges további intézkedéseken is" dolgozik - áll a keddi brit külügyi nyilatkozatban, amely azonban nem részletezi e lehetséges intézkedések mibenlétét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Agyonlőttek több tüntetőt Szíriában

Legalább 30 tüntetőt agyonlőttek, többet pedig megsebesítettek a biztonsági erők Szíriában, amikor éles lőszerrel és könnygázzal próbálták feloszlatni a demonstrálókat az arab ország több városában - közölték szemtanúk és emberjogi aktivisták.

MTI Világ

A gyászoló tömegbe lőttek Szíriában, többen meghaltak

Orvlövészek legalább három embert megöltek, és egyet megsebesítettek szombaton a szíriai Dúmában, Damaszkusz közelében, amikor az előző napi tüntetések áldozatainak temetésén részt vevő tömegbe lőttek - közölték szemtanúk az AFP szerint. Más szemtanúk szerint a szíriai biztonsági erők legkevesebb három embert megsebesítettek, amikor éles lőszerrel tüzeltek a gyászoló tömegre.

MTI Világ

Szíria: Franciaország az ENSZ BT-re vár

Franciaország nem avatkozik be Szíriában az ENSZ Biztonsági Tanácsának előzetes felhatalmazása nélkül, amelyet pedig "nem könnyű megszerezni" - mondta Nicolas Sarkozy francia elnök kedden Rómában.

Az On the Spot alkotói: Be kellett látnunk, hogy létezik a holokausztfáradtság

Az On the Spot alkotói: Be kellett látnunk, hogy létezik a holokausztfáradtság

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB

Nagy hozamot ígértek, de be se fektették a pénzt – lecsapott rájuk az MNB