szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha Vojiszlav Seseljt szerdán szabadlábra helyezi a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT), Szerbiában fogják kihallgatni a Gyingyics-merénylet politikai hátterét vizsgáló nyomozás keretében – értesült egy belgrádi napilap a nyomozati szervekhez közel álló forrásokból.

A Blic című újság internetes kiadása szerda hajnalban azt írta: az ultranacionalista nézeteiről ismert politikust egy nyolc évvel ezelőtti kijelentésével kapcsolatosan fogják kihallgatni.

Seselj 2003 februárjában egy interjúban azt jósolta, hogy "Szerbiára véres tavasz köszönt". Néhány nappal később a politikus önként távozott Hágába, s három hétre rá meggyilkolták Szerbia első, demokratikusan megválasztott miniszterelnökét, Zoran Gyingyicset. Seselj ellen bűnvádi eljárás indult a merényletre való felbujtás gyanújával, de bíróság elé nem állíthatták.

Az NT börtönében 2003 augusztusában a politikust kihallgatta egy belgrádi vizsgálóbíró, s Blic felidézi, hogy a merénylők elleni perben több vádlott tett említést Seselj szerepéről a merényletben. Ezúttal a politikust az azóta összegyűjtött bizonyítékok fényében kérdeznék ki, amennyiben az NT szabadlábra helyezi őt.

A nyolc éve rács mögött lévő, börtönéből is aktívan politizáló 56 éves politikust öt éve tartó hágai perében azzal vádolják, hogy felelős az 1991-1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett súlyos háborús bűncselekményekért, gyilkosságokért, kínzásokért, erőszakos kitelepítésekért és vagyontárgyak elpusztításáért. Seselj ellen emellett még egy bírósági eljárás is folyamatban van Hágában: azzal vádolják, hogy közzétett olyan adatokat, amelyekből fény derült védett tanúk kilétére. Ez már a második per Seselj ellen védett tanúk felfedése miatt.

Seselj márciusi folyamodványában követelte a bíróságtól, hogy vessen véget a pernek, engedje őt szabadon, és fizessen neki tízmillió eurós kárpótlást a scheveningeni börtönben eltöltött nyolc évért. Azzal indokolta kérését, hogy az ügyészség egyetlen bizonyítékot sem tudott felhozni ellene.

A törvényszék szerdán hoz döntést Seselj kérelméről, de a belgrádi sajtó emlékeztet arra, hogy a hágai bíróság eddigi történetében még sohasem méltányolta a vádlottak ilyen értelmű kéréseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Újabb per Seselj ellen Hágában a védett tanúk leleplezése miatt

Újabb per kezdődött kedden Hágában, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken Vojislav Seselj soviniszta szerb politikus ellen, mert közzétett olyan adatokat, amelyekből fény derült védett tanúk kilétére.

hvg.hu Világ

A politikus, aki élő műsorban elővette pisztolyát - videóval

Vojiszlav Seselj, a Szerb Radikális Párt vezetője 2003-ban önként utazott Hágába, ahol Bosznia és Hercegovinában, valamint Horvátországban elkövetett háborús bűnökkel, bűntettekre buzdítással, és azok támogatásával vádolják. A tanúk meghallgatása hamarosan befejeződik, és véget érhet a per. Távollétében egyre inkább széteső pártja és hű szavazói remélik, hogy rövidesen újra a radikálisok élére állhat a vezér, aki fénykorában a szerb tévé élő műsorában hadonászott pisztolyával.

hvg.hu Világ

Újabb eljárást indítottak Seselj ellen

Újabb eljárást indítottak Hágában, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken Vojislav Seselj radikális szerb politikus ellen, mert bizalmasnak számító adatokat, védett tanúk személyazonosságát tette közzé.

hvg.hu Világ

Seselj a börtönből végezné ki politikai riválisait

Vojiszlav Seselj, a Szerb Radikális Párt jelenleg Hágában raboskodó elnöke likvidálni akarta Tomiszlav Nikolicsot, nem kevésbé radikális politikai ellenfelét, az Előre Szerbia párt vezetőjét. Nikolics korábban a radikális pártból több képviselőtársával együtt kilépett, és új pártjával új frakciót hozott létre a szerb parlamentben.

MTI Világ

15 hónap börtön kapott Vojislav Seselj

Védett tanúk kilétének felfedése miatt 15 hónap börtönbüntetésre ítélte pénteken a Nemzetközi Törvényszék Vojislav Seseljt, aki ellen eredetileg a boszniai háborúban elkövetett bűnök miatt indult eljárás a hágai törvényszéken.

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz