szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarellenes óriásplakátokkal borzolja a kedélyeket Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).

Az Új Szó című pozsonyi napilap szerint a nacionalista párt napokban kihelyezett méretes reklámtáblái öles betűkkel hirdetik szlovákul: "Nebudme doma cudzincami!", ami magyarul azt jelenti "Hazánkban ne legyünk idegenek!". A főfelirat alatt pedig ez olvasható: "Nechceme zit vo Felvidéku!", tehát "Nem akarunk a Felvidéken élni!".

"Az óriásplakátok országszerte megjelentek, beleértve a magyarlakta régiókat is. Látható az SNS üzenete például a Párkányt és Nánát összekötő út mentén. Az SNS plakátja arra buzdítja a lakosokat, írják alá a párt petícióját, amelynek alapján népszavazás kiírását kezdeményeznék a szlovák nyelv kizárólagos használatáról a hivatalokban" - olvasható a lapban.

©

"A mai napig hozzávetőlegesen 55-60 ezer aláírást gyűjtöttünk össze. Az aláírásgyűjtő akció nagyon jól indult" - nyilatkozta szerdán Ján Slota, az SNS elnöke a párt elnökségi ülése után. Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazás kiírását kérhessék az államfőtől, legalább 350 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. A pozsonyi magyar újság olvasói nyugtalanítónak tartják az SNS plakátjait. "Színtiszta provokációnak tartom az SNS plakátját" – mondta a lapnak Kanicka Tibor Nánáról.

A szlovák nacionalisták a következő hónapban újabb provokációra készülnek: június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának napján fogják megünnepelni az SNS megalapításának 140. évfordulóját. Az 1871-ben alakult történelmi pártnak egyébként a nevén kívül semmi köze sincs az 1990-ben alakult, jelenlegi SNS-hez - jegyzi meg az új Szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Tudatosan veszi el a kedvét a szegényeknek a gyerekvállalástól a kormány

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál

Medián a 25 év alattiak adómentességéről: A Fidesz is tudja, hogy rosszul áll a fiataloknál