szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hamaokai reaktorokat leállítják, a japán kormányfő pénteki kérésének megfelelően.

Pénteken a japán miniszterelnök bejelentette, hogy a földrengések túl magas kockázata miatt leállítják a hamaokai japán nukleáris központot. Hétfőn a reaktorokat üzemeltető Chubu Electric Power cég is megerősítette, hogy befejezi működését a Tokiótól 200 kilométerre délnyugatra lévő energiatermelő-bázis – írja a Le Monde online kiadása.

Szakértők szerint ugyanis 87 százalék az esélye annak, hogy a következő harminc évben 8-as erősségű (magnitúdójú) földrengés következik be a környéken. A cég bejelentette, hogy az öt reaktorból álló komplexum 1-es és 2-es blokkját már leállították, és elhatározták a 4-es és az 5-es egységnél is ugyanezt. A 3-as reaktor jelenleg azért van leállítva, mert ellenőrzéseket végeznek rajta.

Ezzel a magántulajdonban lévő cég eleget tett Kan Naoto japán miniszterelnök kérésének. Kan Naoto partvédelmi falak építését, a cunaminak ellenálló védelmet is sürgetett az atomerőművek köré.

A hamaokai erőmű.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Monitor

Törésvonalak

A múlt heti niigatai földrengés megrongálta a világ legnagyobb atomerőművét. Kutatók szerint ez nukleáris katasztrófához is vezethetett volna a biztonsági intézkedések hiányosságai miatt.

MTI Világ

Japán: tüntetés az atomenergia ellen

Ezrek tüntettek a japán fővárosban az atomenergia alkalmazása ellen szombaton, két hónappal azután, hogy egy pusztító földrengés és szökőár a Csernobil óta legsúlyosabb nukleáris balesetet okozta az országban.