szerző:
MTI

Nehéz harcok után elfoglalták Miszráta repülőterét szerdán a líbiai felkelők, és sok zsákmányt ejtettek a visszavonuló kormánycsapatoktól - jelentették a hírügynökségek.

©

A felkelők beszámolója szerint két napon át folytak az összecsapások, mire sikerült teljes ellenőrzésük alá vonni a két hónapja ostromlott város déli határánál lévő repteret. A kormányerők hátrahagyott harckocsijait a több száz fős fegyveres tömeg ünnepelve felgyújtotta.

"Ez nagy győzelem... Kadhafi erőinek az erkölcsi tartása nagyon meggyengült, miután többször is vereséget szenvedtek" - mondta az egyik fegyveres, aki már a főváros, a mintegy 180 kilométerre nyugatabbra fekvő Tripoli felszabadításának tervéről beszélt. A következő célpont Zlíten lesz. A kormányerők nyolc hete körülzárták, és három irányból támadták Miszrátát, de a kikötőjét soha sem tudták bevenni, és április végén kiszorultak a város központjából is. A folyamatos csatározásokban és tüzérségi támadásokban több száz ember vesztette életét.

Eközben 25, még a kormányerők kezén lévő város képviselői tanácskozást tartottak Katarban, és felesküdtek a felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsra. Ezek a városok az ország nyugati, központi és déli részén vannak. Megerősítették azokat a híreket, amelyek szerint a forradalom elérte Tripolit is. "Minden nap erőszakos összecsapások vannak... az egyetem diákjai röplapokat osztogatnak, lázadásra buzdítanak, és kitűzték a felkelés zászlaját" - mondta egyikük. Azt az orosz jelentést nem tudták megerősíteni, hogy a felkelők elfoglaltak egy katonai támaszpontot Tripoli elővárosában.

Egy másik résztvevő, a Moammer Kadhafi líbiai vezető törzséhez, a Kadhadfához tartozó Mohammed Szajjed Kadhaf ad-Dam egy üzenetben lázadásra szólította fel a törzset. Az egyik ellenálló városban, Zintanban a felkelők elutasították, hogy tűzszünetet kössenek Kadhafi kormányzatával, amit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szorgalmazott. "Nem bízunk Kadhafiban... Ez nem a tűzszünet ideje" - mondta egy szóvivőjük.

Ban Ki Mun kedden beszélt  telefonon al-Bagdadi al-Mahmúdi líbiai miniszterelnökkel, és felszólította az "azonnali, ellenőrizhető tűzszünetre", a lakosság elleni támadások beszüntetésére. "Mahmúdi közölte, hogy a líbiai kormány kész erre, valamint az ENSZ és az Afrikai Unió megfigyelőinek fogadására" - mondta Genfben szerdán a főtitkár. Szerdán Bengáziba, az Átmeneti Nemzeti Tanács székhelyére érkezett Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter. A látogatást nem jelentették be előre. Lengyelország a NATO tagjaként szállító repülőgépeket ajánlott fel a líbiai hadműveletekhez, de nem vesz részt a csapásmérő erőkben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Líbia: miszrátai kőolajtartályokat bombáztak le

A líbiai kormányerők lebombáztak négy kőolajtartályt az ostromlott Miszráta városában. A kikötőtől nem messze lévő tartályok kigyulladtak, és a tűz következtében négy másik kőolajtartály is lángba borult - közölte a felkelők egyik szóvivője szombaton.

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United

Megalázó vereségbe futott bele a Manchester United