szerző:
MTI

A brit miniszterelnökhöz fordultak segítségért a négy éve rejtélyes körülmények között eltűnt skót kislány, Madeleine McCann szülei, akik levélben kérték David Cameron személyes segítségét kislányuk felkutatásához.

Madeleine 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek - két kisebb testvérével - a szállodai szobában aludt, miközben szülei a közelben, baráti társasággal vacsoráztak. 

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben. A gyanúsítást egy évvel később - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát. 

A házaspár csütörtökön, Madeleine nyolcadik születésnapján - a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap első oldalán - nyílt levelet intézett David Cameronhoz, amelyben kérik a kormányfőt, hogy rendelje el az ügyben eddig felhalmozódott értesülések, adatok és bizonyítékok halmazának független és minden részletre kiterjedő felülvizsgálatát. A levél szerint az ilyen nagy horderejű megoldatlan bűncselekmények esetében ez rendszerint rutinszerű eljárás, Madeleine ügyében azonban eddig mégsem történt meg a hatóságok birtokában lévő információtömeg hivatalos átvizsgálása. A szülők kérik a miniszterelnököt, hogy "ne hagyja cserben" gyermeküket. 

A nyílt levél közzétételével egy időben jelent meg Kate McCann könyve. A "Madeleine" címet viselő kötetben a kislány édesanyja - aki feladta orvosi hivatását, hogy minden erejét a gyermek felkutatásának szentelhesse - részletekbe menően felfedi az elmúlt négy év lidérces lelki megpróbáltatásait, nem hallgatva el azt sem, hogy férjével együtt súlyos bűntudatuk van, amiért őrizetlenül hagyták a szállodai szobában a gyerekeket. Kate McCann annyit felhoz saját védelmükre, hogy a kerítéssel körülvett, őrzött üdülőközpontban senki egy percig nem feltételezett semmiféle veszélyt. 

A könyvben az édesanya felfedi azt is, hogy a kislány eltűnése utáni hónapokban kegyetlen hangvételű levelek és email-üzenetek özönét kapták. Ezek között volt olyan, amelyik azzal traktálta a szülőket, hogy elrablói miként kínozzák a gyermeket, mások egyszerűen arról "értesítették" a házaspárt, hogy Madeleine már "úgyis a földben van", megint másik pedig tömören "gyermekgyilkosoknak" minősítették Gerry és Kate McCannt. Kate McCann szerint az ilyen üzenetek "még a visszafogottabbak közé tartoztak". A kötet értékesítésének bevételei a kislány felkutatásának finanszírozására létrehozott alapítvány kasszájába kerülnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hajléktalantörvény: több lett a hajléktalan Budapesten

Hajléktalantörvény: több lett a hajléktalan Budapesten

Nehéz a választás? Meglepő funkciót tesztel titokban a Netflix

Nehéz a választás? Meglepő funkciót tesztel titokban a Netflix

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Eltűnt Fafula Mirella

Eltűnt Fafula Mirella

Elromlott a telefonja? Nehogy kidobja, ilyen menő "képet" is készíthet belőle

Elromlott a telefonja? Nehogy kidobja, ilyen menő "képet" is készíthet belőle

Álom marad a 400 forint alatti üzemanyagár

Álom marad a 400 forint alatti üzemanyagár