szerző:
MTI

Az EU soros elnökségét ellátó Magyarország belügyminisztere szerint a dánok betartják a jogszabályokat, amikor úgy döntöttek, hogy felújítják a vámellenőrzést a Németországgal és a Svédországgal közös határ térségében.

"Eddigi ismereteink szerint száz százalékosan" összeegyeztethető a schengeni előírásokkal és az uniós alapszerződéssel, hogy a dán hatóságok ismét bevezetik a szúrópróbaszerű vámellenőrzést a határtérségben - mondta Pintér Sándor csütörtökön Brüsszelben.

Az EU soros elnökségét ellátó Magyarország belügyminisztere elnököl az uniós országok belügyminisztereinek rendkívüli  tanácskozásán, amelyen áttekintik, miként érinti az észak-afrikai menekülthullám a belső határellenőrzést kiiktató schengeni rendszert. "A dán kollégák betartják a jogszabályokat. Ez az intézkedés, a mélységi ellenőrzés minden ország lehetőségei között megvan, ezt most bevezették" - jelentette ki Pintér a tanácskozásra érkezve.

Claus Hjort Frederiksen dán pénzügyminiszter szerdán közölte, hogy felújítják a vámellenőrzést a Németországgal és a Svédországgal közös határ térségében. "Az elmúlt években azt láttuk, hogy növekszik a határok átjárhatóságával összefüggő bűnözés" - indokolta a lépést, amely azonban szerinte a schengeni megállapodás keretein belül marad. Brüsszeli források szerint az Európai Bizottság szakértői már tanulmányozzák az új dán intézkedést abból a szempontból, hogy az megfelel-e az uniós előírásoknak.

Az MTI uniós forrásból úgy értesült, hogy a dán hatóságok nem tervezik a személyi okmányok ellenőrzését a határon, hanem csupán azt a gyakorlatot kívánják felújítani, hogy a határtól meghatározott távolságon - állítólag 30 kilométeren belül - a vámosok átvizsgálhatják az autók rakományát. 

A csütörtöki EU-belügyminiszteri tanácskozás fő napirendi pontja annak az európai bizottsági javaslatnak a megvitatása, miszerint abban az esetben, ha rendkívül nagy migrációs nyomás nehezedik valamely uniós országra, akkor - végső eszközként, szigorú feltételekhez kötve, korlátozott időre, közösségi döntéshozatallal - ismét be lehessen vezetni a határellenőrzést a schengeni övezethez tartozó országok egymás közti, belső határain.    

Pintér Sándor az MTI azon felvetésére, miszerint uniós források azt közölték, hogy a sok visszaélés miatt napirenden van a nyugat-balkáni országokkal kötött vízumliberalizációs előírások felfüggesztési záradékkal történő ellátásának javaslata, közölte: hivatalosan ilyen megkeresés a magyar EU-elnökséghez nem érkezett. 

Elmondta ugyanakkor, hogy a korábbi hónapokban tárgyalásokat folytatott többek közt a szerb belügyminiszterrel, és megállapodtak abban: Magyarország és Szerbia közös határellenőrzési pontot állít fel, "annak érdekében, hogy szűrni tudjuk közös elvek alapján azokat, akiknek várhatóan már nincs visszafelé jegyük, vagy nincs visszafelé út biztosítva".  

A dán hatóságok két-három héten belül akarják elkezdeni az utasforgalom rendszeres ellenőrzését a német és a svéd határon, az előkészületek már javában zajlanak - közölte csütörtökön a dán pénzügyminisztérium szóvivője. A koppenhágai kormány döntése, amely a kisebbségi kabinetet kívülről támogató jobboldali populista Dán Néppárt (DVP) nyomására született meg, véget vet a schengeni egyezmény nyomán tíz éve tartó akadálytalan utazási szabadságnak. A DVP a főleg Kelet-Európából érkező bűnözők kiszűrésével indokolta a határellenőrzés visszaállítását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Bors: szökést tervezett a Teréz körúti robbantó

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget